Hlavní obsah

Cyklista Raboň: Top forma nebyla, ke konci navíc přišla únava

Český cyklista jezdící v barvách stáje High Road František Raboň se zúčastnil svého třetího Giro D´Italia a z pohledu týmu mohl být spokojen. "Vyhráli jsme tři etapy i závěrečnou časovku. Věděli jsme, že máme dva výborné spurtéry Cavendishe a Greipela, kteří by se měli v hromadných dojezdech prosadit," řekl Právu Raboň.

Foto: PSK Whirlpool (www.pskhk.cz)

František Raboň (vlevo) a René Andrle na soustředění v Krkonoších - ilustrační fotografie

Článek

Jak jste spokojen se svou třetí účastí na Giru?

Z pohledu týmu spokojeni být můžeme. Osobně jsem doufal, že bych se pokusil o nějaký dílčí úspěch v etapě, ale nevyšlo to. Možná i kvůli tomu, že jsem neměl úplně top formu.

Proč?

Protože jsem se na Giro kvůli nabitému programu nemohl speciálně připravovat. Tým mě potřeboval na klasické závody, kde jsem byl k ruce Němci Kirchenovi. Pak jsem jel Romandii a hlavně na začátku Gira jsem se musel rozjíždět. A ke konci už jsem byl dost unavený. Loni jsem touhle dobou zdaleka neměl tolik startů.

Zmínil jste se o Cavendishovi. Pro elitní spurtéry je tenhle mladík pomalu už noční můrou...

Jde pořád nahoru. Už loni vyhrál jako nováček mezi profesionály jedenáct závodů. Rychlost má z dráhy, kterou se silnicí úspěšně kombinuje. Letos získal na mistrovství světa s Wigginsem zlato v bodovačce dvojic. My jsme na Giru měli dobrý tým na rozjíždění spurtů a Cavendish si pak už umí poradit. Na posledních dvou stech metrech podle mě nemá v současné době konkurenci.

Váš tým ale neměl v sestavě jezdce, který by jel na celkové pořadí…

Měl to být Ital Pinotti. Sice by asi nebojoval úplně s těmi nejlepšími, ale někde vpředu být mohl. Jenže mu nesedla jedna horská etapa, ztratil dvacet minut a bylo hotovo. Problém je i v tom, že se buduje tým na Tour de France, takže Giro někteří závodníci nejeli. Na Tour se pojede na Kirchena, který byl loni sedmý a potřebuje k sobě hlavně do kopců silné jezdce.

Co říkáte na vítězství Španěla Contadora?

Bylo to otevřené do poslední chvíle. Ale já mu věřil, protože je lepší časovkář než Italové, kteří se s ním o prvenství rvali. Určitě měl obrovskou motivaci po loňské Tour de France, kterou s Astanou letos nepojede. Celému světu ukázal, že jeho triumf na Tour nebyl náhodný.

Reklama

Související témata: