Hlavní obsah

První etapu Tour de France vyhrál Španěl Valverde, Kreuziger na 46. místě

PLUMELEC

V první etapě 95. ročníku cyklistického závodu Tour de France z Brestu do Plumeleku se z vítězství radoval velký favorit na celkový titul Španěl Alejandro Valverde. Druhým dojel Belgičan Philippe Gilbert. Třetí místo obsadil francouzský cyklista Jerome Pineau. Český cyklista Roman Kreuziger dojel při svém premiérovém startu na závodu na 46. místě. V cíli měl jezdec stáje Liquigas sekundovou ztrátu na vítězného Valverdeho.

Článek

Španělský cyklista rozhodl o svém triumfu na posledních 200 metrech, když přespurtoval Belgičana Philippa Gilberta a Francouze Jeroma Pineaua. Na startu nedělní etapy v Auray se tak Valverde poprvé v kariéře postaví ve žlutém trikotu lídra slavného závodu.

"Lepší začátek jsem si nemohl přát. Dobře jsem si vypočítal vzdálenost do cíle a zaútočil jsem," řekl Valverde na internetových stránkách Tour de France. "Přijel jsem s velkým sebevědomím a tohle mi jen pomůže. Sice jsem získal žlutý trikot velmi brzy, ale doufám, že v něm zůstanu co nejdéle. Nejdůležitější je mít ho v Paříži. O to budeme bojovat ze všech sil," dodal jeden z favoritů Tour.

Valverdeho potěšilo také to, že už v úvodní etapě splnil dva z cílů, se kterými na Tour přijel. "Chtěl jsem vyhrát etapu a jet ve žlutém. Je skvělé, že se mi to povedlo takhle brzy. Ve zbytku závodu už můžu jet v klidu," prohlásil osmadvacetiletý španělský cyklista, který si připsal druhý etapový triumf na Tour v kariéře.

Osmadvacetiletý Španěl, který patří k favoritům na celkové prvenství, zvládl sobotní 197,5 kilometrů dlouhou trať v čase 4:36:07 a připsal si druhý etapový triumf na Tour v kariéře.

Se slavným závodem se už v úvodní etapě rozloučil první jezdec z pelotonu čítajícího 180 jmen. Francouz Herve Duclos-Lassalle ze stáje Cofidis skončil, poté co si při pádu zlomil zápěstí.

Výsledky Tour de France - 1. etapa (197,5 km):
1. Valverde (Šp.) 4:36:07, 2. Gilbert (Belg.), 3. Pineau (Fr.), 4. K. Kirchen (Luc.), 5. Ricco (It.), 6. Evans (Austr.), ...46. Kreuziger (ČR) všichni -1.

Reklama