Hlavní obsah

Český cyklista Kreuziger: Hlavně že jsem se vyhnul pádům

Český cyklista Roman Kreuziger má za sebou první dva dny na slavném etapovém závodě Tour de France, jehož 95. ročník v sobotu začal. Nedávný vítěz Závodu kolem Švýcarska je po dvou etapách na 37. místě se ztrátou 7 sekund. "Čekal jsem, že se budu v úvodu Tour trochu trápit. Hned první etapa byla poměrně dlouhá, ale tělo to zvládlo," radoval se Kreuziger.

Článek

Jak na vás po prvním víkendu zatím působí cyklistická Tour de France?

Je to něco jiného než ostatní závody. Ze všech stran cítíte velký tlak, je tady obrovský zájem médií. A taky se nejede ani chvíli volně. Je to samozřejmě proto, že jsou tady prakticky všichni nejlepší závodníci.

Zájem fanoušků je opravdu nevídaný. Co mu říkáte?

To je neskutečné. My jako cyklisté si nemůžeme přát nic jiného, než aby jich bylo plno podél celé trati. Musíme za ně být rádi a vážit si jejich přízně, aby nám neutíkali jinam. A v horách to bude ještě lepší. Už se těším třeba na ty Basky, to jsou blázniví fanoušci.

Už úvodní etapu poznamenala řada pádů. Neměl jste strach, abyste se do nějakého nezapletl?

Měli jsme za úkol jet pokud možno pořád vpředu, abychom něčemu podobnému předešli. Naštěstí jsem se do ničeho nenamotal a jsem za to rád. Ty pády pramenily z toho, že nebyl žádný prolog a v první etapě šlo o rozdělení všech dresů. Každý se cpal dopředu, týmy se chtěly hned na úvod zviditelnit. Myslím, že se situace trochu uklidní po první časovce.

Jak se zatím cítíte?

Čekal jsem, že se po závodě Kolem Švýcarska budu v úvodu Tour trochu trápit. Hned první etapa byla poměrně dlouhá, ale tělo to zvládlo. Počítám, že během tří dnů se rozjedu, zase si zvyknu na ten závodní rytmus a bude to v pohodě.

Dojezd úvodní etapy nebyl zrovna nejlehčí. Jak jste se v závěru cítil?

Poslední dva kilometry se jelo do kopce. Byl to dojezd pro specialisty na klasiku, což se taky potvrdilo. Věděl jsem, že je to jako stvořené pro Valverdeho nebo Kirchena. Jsem rád, že jsem vydržel a přijel jsem na konci skupiny, která měla jen sedm vteřin ztrátu.

Nepřekvapil vás Valverde? Jeden z adeptů na celkové vítězství zaútočil hned v úvodu...

Potvrdilo se, že má skvělou kondici. Pokud se cítil dobře, nebylo na co čekat. Sice jezdí za španělský tým, ale mají francouzského sponzora, takže se jim vítězství hned na úvod určitě hodilo.

Reklama