Hlavní obsah

Nedopuji! Tohle Cunego ukazuje celému světu

PRAHA

Letos vynechal své milované Giro, které vyhrál už v roce 2004 jako dvaadvacetiletý. Vše podřídil úspěchu na Tour de France. Italský cyklista Damiano Cunego spřádá plány na velký výsledek. Aby ne, vždyť Ital nejslavnější závod světa nevyhrál od roku 1998, kdy ho ovládl již zesnulý Marco Pantani. „Pro mě jako Itala to nebylo lehké rozhodnutí, Giro pro nás znamená hrozně moc. Ale věřím, že jsem udělal správně,“ prohlásil Cunego.

Článek

Když jel poprvé v kariéře Tour před dvěma lety, odvezl si domů bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let. Celkově byl tento excelentní vrchař jedenáctý. „Byla to výborná zkušenost. Teď to mohu zúročit. Přijel jsem na Tour s daleko většími ambicemi,“ tvrdí šestadvacetiletý cyklista.

Sedminásobný šampión Tour Američan Lance Armstrong o něm přesto nedávno prohlásil: „On nikdy tenhle závod nevyhraje. Prostě to není jezdec na Tour,“ řekl. Cunegova reakce? „Kdyby mě pochválil, budu šťastnější, ale to nikdy neudělá...“ Cyklista přezdívaný Malý princ věří, že letošní Tour bude pro něj jako stvořená.

„Časovky jsou kratší než v minulých letech, takže bych na ty nejlepší neměl nabrat velké ztráty. A v horách to mohu dohnat,“ zůstává nad věcí. Včera skončil sedmnáctý, na vítěze ztratil 1:26 min. „To není moc, jsem spokojen.“

Před letošní sezónou změnil hodně svých návyků kvůli Tour. „V minulých letech jsem byl zvyklý hodně závodit. Jenže kvantita převažovala nad kvalitou,“ prozrazuje 169 cm vysoký Ital.

V květnu vysadil a tvrdě trénoval. Když přijel na závod Kolem Švýcarska, který vyhrál Roman Kreuziger, skončil čtvrtý. „Byl to můj první etapák po týdnech dřiny, nebyl jsem tam ještě v top formě. Vše je načasované tak, abych byl na vrcholu ve třetím týdnu Tour. Ten bude rozhodující,“ naráží na těžké horské dojezdy.

Před Tour se nechal obarvit na blond. „Bylo to spontánní, s Tour to nemá nic společného,“ usmívá se cyklista, který vyrazil tvrdě do boje s dopingem. I když se i nad jeho jménem vznášela nejrůznější, ale neprokázaná podezření.

Na levé paži nosí vytetovaný nápis I am doping free neboli Nedopuji. „Mladí lidé v nás musí mít vzory a věřit nám. Vždycky jsem v kariéře všechno dokázal jen díky tvrdé dřině. Možná nejsem Superman, ale jsem dobrý závodník,“ vzkazuje Cunego.

Reklama