Hlavní obsah

UCI chce po některých týmech ProTour finanční kompenzaci

FOIX

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) bude požadovat finanční kompenzaci po devíti ze 17 stájí, které se rozhodly nepožádat o licenci ProTour pro příští rok. Zhruba polovina vzbouřených týmů včetně stáje Liquigas, za niž jezdí nejlepší český cyklista Roman Kreuziger, totiž s UCI podepsala smlouvy do roku 2010. Funkcionáři jejich jednání vnímají jako porušení těchto kontraktů.

Článek

"Toto porušení smlouvy zapříčinilo enormní materiální a morální škody vůči UCI. UCI bude muset požadovat kompenzaci za škody vůči ProTour, do které za ty roky hodně investovala," citovala agentura Reuters z dopisu, který prezident UCI Pat McQuaid zaslal devíti zainteresovaným týmům.

ProTour začala v roce 2005 jako ambiciózní projekt seriálu elitních závodů, na němž budou mít nejlepší stáje zaručené místo. Mezinárodní federace však od začátku narážela na odpor organizátorů největších podniků, kteří se jí odmítali podřídit.

Ze série tak záhy vypadly tři nejslavnější etapové závody Tour de France, Giro d'Italia a Vuelta a bylo v ní i čím dál méně slavných jednorázových podniků. Zatímco v roce 2005 začínal seriál s bezmála třiceti závody, letos jich bylo jen patnáct. Elitní týmy tak v úterý přišly s prohlášením, že do nového ročníku ProTour už nepůjdou, a připojili se k pořadatelům velkých Tour.

Reklama