Hlavní obsah

Vítězem časovky na MS se stal překvapivě Němec Grabsch

Německý cyklista Bert Grabsch se stal překvapivým vítězem časovky na mistrovství světa v italském Varese. Na druhém místě skončil Kanaďan Svein Tuft, bronz vybojoval Američan David Zabriskie.

Článek

Český cyklista František Raboň obsadil 38. místo. Oproti loňsku si polepšil o dvanáct příček, ale před startem pomýšlel rozhodně výše. Po víkendovém závodu Praha - Karlovy Vary - Praha, v němž skončil třetí, prohlašoval, že by byl spokojen s umístěním do patnácté pozice.

"Určitě jsem hodně nespokojen. Čím ale můj špatný výkon je, vůbec nevím. Oproti minulým letům byla příprava v pořádku, kolo jsem měl jako Grabsch, rozjetí bylo dobré," řekl ČTK zklamaný jezdec. "Při domácí časovce jsem Slováka Jurča porazil o dvě minuty, zde mi nadělil minutu on. Měl jsem dobrý začátek, ale nedokázal jsem udržet těžký převod po celou dobu," prohlásil Raboň.

Grabsch své kvality naznačil již ve Stuttgartu

Grabsch již své časovkářské kvality naznačil před rokem ve Stuttgartu, kde obsadil čtvrté místo, přičemž od bronzu jej dělilo 15 sekund. Po čtvrtečním závodě už vystoupil na nejvyšší stupeň a navázal tím na úspěchy svých předchůdců Uweho Amplera či Jana Ullricha.

"Je to pěkný dárek k narozeninám mé ženy," řekl v cíli šťastný vítěz. "Při neúčasti Cancellary bylo vše otevřené. Nebyl jsem považován za hlavního favorita, ale dobře jsem se připravil a cítil se silný," dodal třiatřicetiletý člen Teamu Columbia.

Největším překvapením byl výkon Tufta, který se dosud na žádné větší akci mezi nejlepší neprosadil. Dnes však nestačil jen na suverénního Grabsche, za nímž zaostal o 42 sekund.

Bronz vybojoval Zabriskie, který před dvěma lety skončil druhý. Vysokou kvalitu amerických časovkářů potvrdil na čtvrtém místě stříbrný z olympijských her z Pekingu Levi Leipheimer, další medailista z OH Švéd Gustav Larsson skončil pátý.

MS - časovka (43,7 km):
1. Grabsch (Něm.) 52:01, 2. Tuft (Kan.) -42, 3. Zabriskie -52, 4. Leipheimer (oba USA) -1:05, 5. Larsson (Švéd.) -1:05, 6. Devolder (Belg.) -1:15, 7. Martin (Něm.) -1:16, 8. Brajkovič (Slovin.) -1:25, ...38. Raboň (ČR) -4:01.

Reklama

Související témata: