Hlavní obsah

Vedení UCI našlo společnou řeč s organizátory Tour de France

Dvě dosud znesvářené strany světa profesionální cyklistiky našly společnou řeč. Vedení Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a organizátoři Tour de France se ve čtvrtek večer dohodli na ukončení roky trvajících sporů o tom, kdo bude řídit tento sport.

Článek

UCI válčila s Amaury Sports Organisation (ASO), organizátorem Tour, od zavedení vlastní série ProTour. Týmy s licencí ProTour měly podle pravidel zajištěnu účast ve všech závodech seriálu včetně Tour, Gira d'Italia a Vuelty, což se pořadatelům "velkých tour" nelíbilo, neboť chtěli o pozvaných stájích rozhodovat sami. Letos už kvůli tomu poprvé nebyly tři největší závody do ProTour zahrnuty.

Spor dokonce mohl vyústit ve vytvoření nové konkurenční federace, kam chtěly přestoupit některé nespokojené týmy. To bylo nyní zažehnáno a vedení UCI věří, že všechny stáje obnoví své licence.

Šéf UCI McQuaid: Věříme, že začíná nová pozitivné éra

"Obě strany budou pracovat společně na tom, aby se cyklistika posunula vpřed. Všichni věří, že nyní začíná nová, pozitivní éra pro společnou cyklistickou rodinu," nechal se slyšet šéf UCI Pat McQuaid, který nechtěl komentovat další podrobnosti dohody.

Ta by ale měla vrátit slavnou Tour de France zpět do sféry vlivu UCI. Už předběžná smiřovací jednání během olympiády v Pekingu naznačila, že by měl zůstat stávající cyklistický kalendář se sérií ProTour na jedné straně a takzvaný "historický kalendář", jenž zahrnuje tři velké tour a tradiční jednodenní závody, na straně druhé.

Z výsledků obou kalendářů by měl vzniknout žebříček jezdců a týmů, z něhož se bude vycházet při přihlašování do závodů. Bodovací systém by měl poprvé přijít ke slovu v roce 2011 a měl by určit 17 týmů, které budou mít zajištěnu automatickou účast na Tour.

Reklama