Hlavní obsah

Cyklokrosový Český pohár začal triumfem Bíny

UNIČOV

Martin Bína vyhrál v Uničově zahajovací závod Českého poháru v cyklokrosu. Jezdec Budvaru Tábor dominuje úvodu domácí sezony, protože před týdnem vyhrál v Olomouci i závod druhé kategorie UCI.

Článek

Druhý v sobotu skončil Petr Dlask a třetí místo vybojoval olympionik Jaroslav Kulhavý, dosud specialista na závody horských kol. Neuspěl naopak nejlepší český závodník a stříbrný medailista z posledního světového šampionátu Zdeněk Štybar. Při absenci Radomíra Šimůnka, který však již v neděli v Hlinsku chybět nebude, velký favorit sice dobře odstartoval, ale po pádu ve čtvrtém kole jeho naděje na dobrý výsledek vzaly za své.

V kritické chvíli jel Štybar jako lídr ve vedoucí pětičlenné skupině. Pád jím ale otřásl a klesl až do poloviny třetí desítky startovního pole. Závod přesto nevzdal a nakonec obsadil deváté místo.

Po Štybarově nehodě unikl ostatním Bína a až do cíle si v pohodě hlídal bezpečný náskok. "Využil jsem toho (pádu Štybara) a soupeřům odjel. To byl rozhodující moment závodu, suchá a rychlá trať mi vyhovuje. Se startem do nové sezony jsem po dvou výhrách naprosto spokojený, ale již zítra v Hlinsku to může být úplně jinak," řekl Bína.

Ve spurtu o druhé místo měl více sil Dlask, který bezpečně odrazil nápor Kulhavého. Naopak trochu nestačil šestý jezdec z mistrovství světa Švýcar Christian Heule, který po rozpadu vedoucí pětice jezdil osamoceně na čtvrté pozici, na níž projel i cílem.

ČP cyklokrosařů v Uničově:
1. Bína (Budvar Tábor) 1:01:12, 2. Dlask (Fidea), 3. Kulhavý (Michelin Specialized) oba -33, 4. Heule (Švýc.) -1:20, 5. Sickmüller (Něm.) -1:22, 6. Kyzivát (Control Johnson Ml. Boleslav) -2:02.

Reklama