Hlavní obsah

Rakouský cyklista Kohl přiznal doping na Tour de France

VÍDEŇ

Rakouský cyklista Bernhard Kohl se ve středu přiznal, že během Tour de France dopoval. Vítěz vrchařské soutěže a třetí muž celkového pořadí potvrdil nález francouzské laboratoře, že užíval látku CERA, tedy vylepšenou verzi krevního dopingu EPO.

Článek

"Podlehl jsem pokušení, protože jsem byl pod obrovským tlakem. Jsem jenom člověk a stejně jako jiní lidé jsem byl ve výjimečné situaci slabý," řekl v slzách šestadvacetiletý Kohl rakouské televizi ORF.

Nyní již bývalý člen týmu Gerolsteiner byl stejně jako jeho německý kolega Stefan Schumacher usvědčen z dopingu na Tour díky dodatečné kontrole francouzské laboratoře. Jak dnes Kohl uvedl, nebude požadovat analýzu druhého vzorku. Pravděpodobně tak dostane dvouletý trest.

"Chci se nyní pouze zase stát Bernhardem Kohlem, jakým jsem byl předtím, jak mě znají mí přátelé a fanoušci," řekl.

Zakázané látky prý před Tour vzal poprvé v životě. Především proto, že po červnovém pádu byl v katastrofální formě a bez dobrého výsledku mu hrozilo, že nedostane smlouvu na další sezóny. Kohl se skutečně po Tour dohodl na příští rok se stájí Silence-Lotto, kontrakt však byl po zveřejnění dopingu zrušen.

Kohl podle svých slov dopoval na vlastní pěst. "V Gerolsteineru nedocházelo k žádnému systematickému dopingu. Manažer Hans-Michael Holczer o tom nic nevěděl. Hrozně mě mrzí, že obzvlášť jeho jsem zklamal," dodal na adresu manažera, jehož stáj i kvůli dopingovým skandálům v úterý v profesionálním pelotonu oficiálně skončila.

Reklama

Související témata: