Hlavní obsah

Cyklista Armstrong má po operaci v klíční kosti 12 šroubů

AUSTIN

Americký cyklista Lance Armstrong je po operaci. V texaském Austinu při ní sedminásobnému vítězi Tour de France spravili lékaři zlomenou klíční kost ocelovou destičkou a 12 šrouby. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Podle lékaře Douga Elenze, který operaci vedl, byla kost zlomená na třech místech, zákrok se tak protáhl na tři hodiny. Sedmatřicetiletého Armstronga nyní čeká několikadenní pauza, poté může začít s lehkým tréninkem na rotopedu.

Armstrong upadl v pondělí v úvodní etapě závodu Castilla a León ve Španělsku. I přes zranění je Američan optimistou ohledně účasti na květnovém Giro d'Italia. "Myslím, že je to pořád velmi reálné. Je to běžné cyklistické zranění, někteří jezdci se po něm vracejí za dva týdny, někteří za dva měsíce," doufal v brzký návrat sedmatřicetiletý cyklista.

Zranění přišlo pro jezdce stáje Astana, který se vrátil do profesionálního pelotonu po třech a půl letech, v nevhodnou dobu. "Už jsem cítil, že se blížím k bodu, kdy mohu jezdit v čele závodů. Tohle je největší zranění v mé kariéře, je to ale nová zkušenost," řekl Armstrong, který v 90. letech překonal rakovinu.

Po pondělním pádu přes ostatní ležící cyklisty, kdy rozbil i přilbu, zůstal v první chvíli Armstrong trochu překvapený. "Když ležíte v příkopu, říkáte si, proboha, co tady sakra vlastně dělám? Ale ležet v příkopu se zlomenou klíční kostí je rozhodně lepší než jiné zdravotní trable, které jsem zažil," dodal.

Reklama