Hlavní obsah

Bývalý manažer cyklisty Kohla byl zatčen kvůli dopingu

VÍDEŇ

Rakouský sportovní manažer Stefan Matschiner byl v úterý zatčen kvůli podezření, že dodával svým svěřencům zakázané látky. Čtyřiatřicetiletý bývalý atlet podle vyšetřovatelů prodával dopingové produkty i poté, co byl v srpnu minulého roku přijat zpřísněný antidopingový zákon, a hrozí mu proto až pět let vězení.

Článek

K nejznámějším Matschinerovým klientům patřil cyklista Bernard Kohl, jenž loni na Tour de France obsadil celkově třetí místo a vyhrál vrchařskou soutěž. O své úspěchy nicméně přišel, když se po dodatečných testech zjistilo, že užíval doping CERA. Kohl se k podvádění přiznal a byl potrestán zákazem činnosti na dva roky.

Sedmadvacetiletý cyklista od té doby spolupracuje s antidopingovými úřady a dnes agentuře APA řekl, že ho zatčení jeho bývalého manažera nepřekvapilo. Na večerní tiskové konferenci pak přiznal, že začal dopovat od chvíle, kdy se s Matschinerem v roce 2005 seznámil. Získával od něj EPO, růstový hormon, inzulin, testosteron a nechal si provádět i krevní doping.

Naposledy Kohl podstoupil krevní transfuzi v září loňského roku. Do té doby zaplatil manažerovi za tyto služby 50 000 eur. Matschiner byl zadržen okamžitě po svém dnešním příletu ze Spojených států amerických. Jeho zatčení přišlo týden poté, co potrestaná triatlonistka Lisa Hütthalerová uvedla, že právě on byl jejím hlavním dodavatelem zakázaných látek. Za krevní doping EPO mu podle svého vyjádření zaplatila zhruba 15 000 eur.

V Rakousku zvýšili aktivitu v boji proti dopingu po skandálu na zimních olympijských hrách v Turíně 2006. Italská policie tehdy našla v ubytovacích prostorách rakouských běžců na lyžích a biatlonistů velké množství dopingových látek a vybavení.

Jeden z hlavních aktérů turínské aféry trenér Walter Mayer byl minulý týden zatčen za to, že obchodoval s dopingem i tři roky poté. Vyšetřovatelé zatím nepotvrdili, zda je mezi zadržením Mayera a Matschinera souvislost.

Reklama