Hlavní obsah

Jednorázový Amstel Gold Race vyhrál Ivanov, vidět byl i Kreuziger

MAASTRICHT

Ruský cyklista Sergej Ivanov ze stáje Kaťuša vyhrál prestižní jednorázový závod Amstel Gold Race. Na úzkých nizozemských cestách v okolí Maastrichtu porazil po 256 kilometrech v závěrečném sprintu domácího Karstena Kroona, s mírným odstupem dojel třetí další Nizozemec Robert Gesink.

Článek

V popředí závodu se pohyboval také jediný český účastník Roman Kreuziger. Zhruba dvacet kilometrů před koncem byl v samostatném úniku, více než patnáctisekundový náskok si ale nevytvořil. Do cíle dojel na 18. místě.

Rozhodující okamžik zinscenoval Gesink, jenž se odpoutal od pelotonu na úzké polní silnici. V čele se k němu připojili i Kroon s Ivanovem, a přestože měli náskok jen několika sekund, v závěrečném finiši do kopce už je početná skupina pronásledovatelů nedotáhla.

"Bylo to mé největší vítězství," rozplýval se v cíli čtyřiatřicetiletý Ivanov, jenž má na kontě i prvenství v etapě Tour de France. "Tohle je můj oblíbený závod, vždycky se mi tu dařilo. Dnes pro mě skvěle pracoval tým," dodal.

Špatně naopak dopadla jedna z nejvýznamnějších jarních klasik pro lucemburskou hvězdu Franka Schlecka. Vítěz z roku 2006 měl nepříjemný pád a skončil s lehkým otřesem mozku v nemocnici.

Hůř dopadl Australan Matthew Lloyd, jenž si při stejném pádu zlomil tři obratle a byl rovněž hospitalizován. Čtyřiadvacetiletého národního šampióna čeká delší závodní pauza.

Cyklistický jednorázový závod Amstel Gold Race v Nizozemsku (257,8 km):
1. Ivanov (Rus.) 6:38:31 hod., 2. Kroon stejný čas, 3. Gesink (oba Niz.), 4. Gilbert (Bel.), 5. Cunego (It.), 6. Kolobněv (Rus.), ...18. Kreuziger (ČR) všichni -8.

Reklama