Hlavní obsah

Mladé cyklisty čeká na Závodu míru téměř 500 kilometrů

LITOMĚŘICE

Do Čech se opět sjedou nejlepší mladí cyklisté z celého světa. Za týden v Litoměřicích odstartuje 38. ročník etapového Závodu míru juniorů. I v letošním roce jezdce čeká náročných pět dnů v sedle, během nichž musejí zvládnout téměř 490 kilometrů.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Start Závodu Míru. Ilustrační foto.

Článek

"Oproti loňskému roku došlo ke změně a po celou dobu zůstáváme v severních Čechách a Ústeckém kraji. Cyklisté se tak detailně seznámí s kopci Krušných hor a Českého středohoří. Novinkou je totiž etapa na Mostecku," řekl na středeční tiskové konferenci v Litoměřicích ředitel závodu Svatopluk Henke.

Peloton odstartuje tradičně ve středu na litoměřickém náměstí. Zatímco v loňském roce cyklisté ve čtvrtek zamířili do středních Čech, letos mají start i cíl v Mostu a v pátek je čekají dvě etapy. Dopoledne je naplánovaná časovka v Třebenicích a odpoledne další etapa v Roudnici nad Labem. Víkend mladí jezdci zahájí závodem z Děčína do Teplic a celý podnik uzavře tradiční královská 101 kilometrů dlouhá etapa v Terezíně.

Závod míru je opět zařazen do nejvyšší juniorské světové soutěže Juniors Nations Cup. Do tohoto prestižního poháru patří osm závodů a květnová soutěž v Čechách je jednou z pěti etapových akcí. "Definitivně je přihlášeno 20 zahraničních týmů, ke kterým se přidají dva reprezentační celky České republiky. Otazník zatím visí ještě nad Švýcarskem. Pokud nenastane nějaká náhlá změna, tak by se na startu mělo objevit 23 šestičlenných týmů z 22 zemí," upřesnil Henke.

Stejně jako loni, kdy Mezinárodní cyklistická unie zpřísnila podmínky startu v této elitní sérii, bude na startu pouze 12 českých jezdců ve dvou reprezentačních výběrech. Do nominace se dostali Roman Furst, Petr Vakoč, Viktor Vrážel, Josef Maňoušek, Ondřej Vendolský, Jan Hirt, Jan Kadúch, Adam Ohřál, David Dvorský, Jan Nesvadba, Josef Hošek a Michal Šimerle. "Až po víkendových závodech bude zcela jasné jejich rozdělení do reprezentačního týmu A a B," dodal Henke.

Program 38. ročníku ZMJ:
6. května, 1. etapa: Litoměřice (95,5 km),
7. května, 2. etapa: Most (92,5 km),
8. května: 3. etapa - první část: Třebenice (časovka na 11,6 km),
3. etapa - druhá část: Roudnice n. L. (97 km),
9. května: 4. etapa: Děčín - Teplice (88,1 km),
10. května: 5. etapa: Terezín (101 km).

Reklama