Hlavní obsah

Bikerům na Pražských schodech vládl cyklokrosař Štybar

PRAHA

Triumfem cyklokrosaře Zdeňka Štybara skončil středeční 16. ročník exhibičního závodu na horských kolech Pražské schody. Vicemistr světa za sebou na trati v těsné blízkosti Pražského hradu nechal Rakušana Christopha Soukupa, třetí skončil další český závodník Jiří Friedl. Favorizovaný mistr světa v cross country, Švýcar Christophe Sauser skončil se ztrátou šestý.

Článek
Fotogalerie

Výjezd Nerudovou ulicí k Hradu, rychlý sjezd po Zámeckých sjezd, průjezd Malostranským náměstím na Tržiště, prudké - místy až 27procentní - stoupání na Jánský Vršek a znovu do Nerudovky. S okruhem v délce přes 1200 metrů, který nenabízí prakticky žádné místo k odpočinku, se jednapadesátihlavý peloton rval dohromady hodinu a ti nejlepší jej v ostrém tempu projeli devatenáctkrát.

„Neočekával jsem, jak těžké to bude. Na pohled to možná vypadalo, že jedeme exhibici, ale nohy říkají něco zcela jiného,“ oddychoval v cíli spokojený Štybar, pro nějž je svezení na horském kole stále především součástí přípravy na cyklokrosovou sezónu. Hned po startu ale dával český obojživelník, že se nehodlá jen zúčastnit. Tempo sice udávali Soukup se Sauserem, Štybar spolu s Václavem Ježkem ale hlídali vedoucí dvojici s těsným odstupem.

Po dvanáctém okruhu bylo jasné, že Sauser roli favorita nenaplní, Štybar s Ježkem naopak dotáhli Soukupa a střídali se ve vedení. Ve 14. kole nevydržel tempo ani Ježek a v souboji o vítězství zbyli jen Štybar s Rakušanem. Rozhodující útok českého jezdce přišel v závěrečném stoupání předposledního okruhu a poslední úsek už Štybar projel s jistým, více než desetisekundovým náskokem.

„Schoval jsem si všechno na závěr. Už jsem tady kdysi útočil na prémie a věděl jsem, kolik sil to sebere. Čekal jsem, až Christophovi dojdou síly, což přišlo v předposledním kole,“ líčil v cíli Štybar, jenž neskrývá ambice nominovat se na bikerské mistrovství Evropy. "Uvidíme, zda se mi to podaří. Pro letošek ale jiné cíle v horských kolech nemám. Beru to pořád jako jako výborný trénink na cyklokros," doplnil.

16. ročník exhibice na horských kolech Pražské schody:
1. Štybar (ČR) 59:35, 2. Soukup (Rak.) -10, 3. Friedl -48, 4. Ježek -1:17, 5. Boudný (všichni ČR) -1:24, 6. Sauser (Švýc.) -1:29.

Reklama

Související témata: