Hlavní obsah

Po výjezdu na Mt.Ventoux vede Dauphiné Libéré "nechtěný" Valverde

MONT VENTOUX

Na proslulém vrcholu Mont Ventoux vybojoval polský cyklista Sylwester Szmyd v 31 letech své první vítězství v profesionálním pelotonu. Kolega českého jezdec Romana Kreuzigra ze stáje Liquigas ve čtvrtek vyhrál po závěrečném krutém stoupání do výšky 1909 metrů pátou etapu závodu Dauphiné Libéré, která měřila 154 kilometrů.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Španělský cyklista Alejandro Valverde

Článek

Do čela průběžného pořadí se dostal k nelibosti organizátorů loňský vítěz Alejandro Valverde. Španělský cyklista dostal v květnu kvůli svému zapletení do dopingové aféry Operación Puerto dvouletý zákaz startů v Itálii a příliš vítán není ani na francouzských silnicích.

Francouzský ministr sportu Bernard Laporte a šéf Tour de France Christian Prudhomme už se vyslovili proti tomu, aby Valverde startoval v červenci v nejslavnějším závodu roku. Vítěz tří etap na Tour by stejně mohl jet pouze do 16. etapy, protože pak peloton zavítá do Itálie. "Pořád doufám, že budu moci na Tour de France jet," řekl Španěl, jehož tým se hodlá proti zákazu odvolat k arbitráži CAS v Lausanne.

Valverde dojel na Mont Ventoux, který bývá jedním z ostře sledovaných bodů i při Tour de France, na druhém místě ve stejném čase jako Szmyd. Oba se od soupeřů oddělili sedm kilometrů před cílem a polský cyklista se prvního triumfu po osmi letech mezi profesionály dočkal díky Španělově velkorysosti.

Szmydovi v závěrečném kilometru úplně ztvrdly nohy, soupeř na něj však počkal a nechal ho vychutnat si životní úspěch. "Těsně před cílem mi najednou bylo hrozně zle. Chtělo se mi zvracet, nohy mi úplně odešly. Neměli jsme žádnou dohodu, že mě nechá vyhrát, ale viděl, co se mi stalo a počkal na mě. Byl to čin hodný opravdového gentlemana," řekl novinářům Szmyd.

"Vítězství na Mont Ventoux je cenné, ale budou další příležitosti vyhrát," prohlásil Valverde. "Nebylo to darované vítězství, on si to zasloužil, když spolupracoval, abychom si vytvořili náskok před ostatními," uvedl.

Ze žlutého trikotu lídra závodu Valverde vysvlékl Australana Cadela Evanse, jenž dorazil do cíle 21 kilometrů dlouhého stoupání s více než dvouminutovou ztrátou jako šestý. Na Valverdeho ztrácí 16 sekund. Třetí je další z favoritů Španěl Alberto Contador s odstupem jedné minuty a čtyř sekund.

Český jezdec František Raboň po čtvrtém místě ve středeční časovce dnes podle očekávání na nejlepší nestačil. Na Mont Ventoux dojel se ztrátou téměř 25 minut a v celkové klasifikaci se propadl ze čtvrté pozice na 105. místo.

Cyklistický závod Dauphiné Libéré - 5. etapa (154 km):
1. Szmyd (Pol.) 4:05:04, 2. Valverde stejný čas, 3. Zubeldia (oba Šp.) -1:14, 4. Gesink (Niz.) -1:50, 5. Fuglsang (Dán.) -1:59, 6. Evans (Austr.) -2:10, ...123. Raboň (ČR) -24:55.
Průběžné pořadí:
1. Valverde 15:23:17, 2. Evans -16, 3. Contador (Šp.) -1:04, 4. Millar (Brit.) -1:43, 5. Zubeldia -2:21, 6. Gesink (Niz.) -2:34, ...105. Raboň -24:08.

Reklama