Hlavní obsah

Kreuziger prohrál v prologu Kolem Švýcarska jen s Cancellarou

RUGGELL

Český cyklista Roman Kreuziger zahájil obhajobu celkového vítězství v závodu Kolem Švýcarska druhým místem v první etapě. Třiadvacetiletý člen týmu Liquigas nestačil na časovce na 7,8 km v Lichtenštejnsku pouze na olympijského vítěze Fabiana Cancellaru ze Švýcarska, na nějž ztratil 19 sekund.

Článek

Kreuziger loni ve Švýcarsku zaznamenal své první vítězství v etapovém závodě mezi profesionály a dnes vyrazil na trať mezi lichtenštejnskými městy Mauren a Ruggell jako poslední symbolicky ve žlutém trikotu lídra. Ten sice musel po dojezdu odevzdat fenomenálnímu časovkáři Cancellarovi, i tak si ale vytvořil velmi dobrou pozici pro celkový úspěch.

"Na Cancellaru jsem neměl, byl suverénně nejlepší. Vím, že jsem jel podobné mezičasy jako on, ale rozdíl byl na posledních třech kilometrech. On je musel jet šedesátkou, protože tam na mě najel deset vteřin," uvedl Kreuziger na svém oficiálním webu.

Na třetím místě skončil Němec Andreas Klöden, jenž byl loni za Kreuzigrem druhý. Po dnešku na něj ztrácí tři sekundy, o další sekundu zpět je čtvrtý George Hincapie z USA. "Jsem maximálně spokojený. Že to dopadne až takhle, s tím jsem fakt nepočítal. Před startem jsem si říkal, abych moc neztratil na Klödena a něco málo najel na bratry Schlecky. Druhé místo, to je super začátek," uvedl šťastný Kreuziger.

Nejlepší český cyklista se představil v akci poprvé po více než měsíční pauze, kterou měl po triumfu v jiném švýcarském závodu Kolem Romandie. Ten je stejně jako Tour de Suisse zařazen do elitní kategorie ProTour. "Po měsíci bez závodů jsem se ukázal v dobrém světle a doufám, že to bude pokračovat. Ale je to teprve začátek. S týmem jsme domluveni, že se o něco může pokusit i můj stájový kolega Zaugg, který jede doma. Takže ten tlak částečně přesuneme i na něj a já můžu být v klidu," dodal Kreuziger.

V neděli čeká peloton stopadesátikilometrová etapa se startem a cílem v Davosu, závod končí v neděli 21. června.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska - 1. etapa (časovka 7,8 km):
1. Cancellara (Švýc.) 9:21 min., 2. Kreuziger (ČR) -19, 3. Klöden (Něm.) -22, 4. Hincapie (USA) -24, 5. Martin (Něm.), 6. Kirchen (Luc.) oba -31.

Reklama