Hlavní obsah

Cyklistický závod Praha - Karlovy Vary - Praha míří mezi elitu

PRAHA

V roce 2010 se uskuteční již 65. ročník mezinárodního cyklistického závodu Praha - Karlovy Vary - Praha. A lepší dárek si pořadatelé nemohli přát, závod s bohatou historií se jim podařilo přihlásit do první kategorie UCI. Jedná se tak o první jednorázový závod v této kategorii v České republice.

Článek

"Díky zapsání závodu Praha - Karlovy Vary - Praha do nejvyšší kategorie UCI můžeme konečně do České republiky dostat zvučná cyklistická jména," radoval se na úterní tiskové konferenci generální manažer závodu Lubor Tesař. "Budeme usilovat o start minimálně dvou ProTour týmů a alespoň čtyř Kontinentálních profitýmů. Tímto krokem jsme se přiblížili k cíli - dostat tento slavný mezinárodní závod mezi nejuznávanější evropské závody," dodal dále Tesař.

Letošní ročník bude plný novinek

Než se ale pojede 65. ročník, musí se uskutečnit ještě ten letošní, s pořadovým číslem 64. Ten se pojede v sobotu 19. září. Pořadatelé závodu slibují několik novinek. Oproti předešlým ročníkům se start a cíl přesune na Strahov. "Hradčanské náměstí nám nevyhovovalo z bezpečnostních důvodů, proto jsme hledali jinou možnost. A nakonec jsme se rozhodli pro Strahov. Navíc nová trasa by měla být atraktivnější i pro diváky," vysvětloval jeden z pořadatelů Daniel Ther.

Změní se tedy i délka slavného závodu. Oproti předešlým 263 km, ujedou letos cyklisté 272 km. Z českých závodníků přislíbil účast František Raboň, který minulý rok v tomto závodě obsadil třetí místo. "František slíbil, že pokud nepojede Vueltu, určitě na závod dorazí. S Romanem Kreuzigerem jsme se zatím nedohodli. Řekl, že se rozhodne až po Tour de France," nastínil účast českých hvězd Tesař.

Chybět ale rozhodně nebudou závodníci české úspěšné stáje PSK Whirlpool-Author. "Pro nás je závod Praha - Karlovy Vary - Praha jeden z nejdůležitějších. A má pro nás i velkou prestiž," prohlásil sportovní ředitel týmu René Andrle.

Součástí závodu bude i doprovodný program, který se zaměří hlavně na děti. Nově se také uskuteční exhibiční závod handicapovaných cyklistů.

Reklama