Hlavní obsah

Kreuziger: Před Tour na tom určitě nejsem špatně

Český cyklista stáje Liquigas Roman Kreuziger sice nezopakoval svůj loňský triumf v závodě Kolem Švýcarska, se třetím místem však byl nakonec spokojený. "Přece jen, být v takovém závodě na bedně se pořád cení. Vloni jsem všechny vítězstvím šokoval, ale teď jsem byl jako obhájce o hodně klidnější," řekl Kreuziger v rozhovoru pro Právo s tím, že se hodlá odměnit dobrou rybou k obědu.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Český cyklista Roman Kreuziger během závodu Kolem Švýcarska

Článek

Máte ze třetího místa radost, nebo jste trošku zklamaný?

Beru to pozitivně. Dopředu jsem říkal, že Švýcarsko je pro mě v první řadě příprava na Tour de France. S tím jsem do toho šel. Chtěl jsem se pokusit o vítězství v některé z etap, to by byla taková ta třešnička. V pátek mi k němu chyběl kousíček. Na celkové pořadí měl z našeho týmu jet hlavně Zaugg, ale když jsem tam ve finále zůstal já, chtěl jsem se v časovce porvat o stupně vítězů. Přece jen, být v takovém závodě na bedně se pořád cení.

Když vás při časovce dojel tři kilometry před cílem Cancellara, to vám asi na klidu nepřidalo...

Věděl jsem, že to bude na hraně. Tým mě připravoval na situaci, že k tomu může dojít, a říkali, abych se nezlomil. Jel jsem to poměrně vyrovnaně, ale bylo vidět, že mi ještě chybí ideální rytmus. Hodně jsem měnil převody. Ale když mě Cancellara dojel, spíš mi to dodalo morálku. Srovnal jsem se s tím docela dobře, protože jsem se ho udržel. A ten závěr jsem naopak jel dost dobře, protože jsem ještě něco dokázal najet na Němce Klödena. A ten mě vloni v takhle dlouhých časovkách porážel o pětadvacet vteřin. Z něj jsem měl dost velký strach.

Co vám po časovce říkali týmoví šéfové?

Věděli jsme, že bych v časovce mohl jet někde kolem pátého šestého místa. To se nakonec zhruba potvrdilo. Ale taky hrozilo, že mi třetí místo uteče. Takže byli všichni nakonec rádi, jak to dopadlo.

Jak hodnotíte třetí místo v porovnání s loňským vítězstvím?

Letos to bylo jiné. Měl jsem jinak udělaný program. Vloni jsem před Švýcarskem závodil, teď jsem měl měsíc pauzu. Takže je to pro mě super výsledek. Vloni jsem všechny vítězstvím šokoval, ale teď jsem byl jako obhájce o hodně klidnější. Přece jen forma ještě není úplně špičková a vrchol sezóny by měl přijít na Tour. Každopádně je to povzbuzení.

Naznačilo Švýcarsko, že by pro vás mohla být Tour hodně dobrá?

Určitě jsem si dokázal, že na tom nejsem špatně. Vím, že jsem tvrdě dřel a do startu Tour mám ještě prostor pár věcí vylepšit.

Jaký máte další program?

Vracím se do Itálie. V pondělí se půjdu na dvě hodiny projet a pak zajdeme s kluky na oběd. Asi se odměním nějakou dobrou rybou. Večer se přesunu na pár dní do Čech a začnu naplno trénovat na Tour.

Reklama