Hlavní obsah

Raboň: Na Tour de France nejedu, chci obhájit domácí titul

PRAHA

Původně se měl český cyklista František Raboň zúčastnit slavné Tour de France. Nakonec ale zůstane doma a zamíří na Slovensko na mistrovství České republiky. "Zezačátku jsme o Tour uvažovali, ale už jsem trochu unavený. Bude lepší si dát na chvíli pauzu a pořádně se připravit na druhou část sezóny, především na mistrovství světa v časovce," prohlásil Raboň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cyklista František Raboň

Článek

Zatím nejlepší sezónu ve své kariéře zažívá pětadvacetiletý František Raboň, cyklista stáje Columbia-Highroad. Vyhrál časovku v závodě Kolem Murcie, prolog prestižního závodu Kolem Romandie a neztratil se ani v dalších časovkách na Dauphiné Libéré. Vypadalo to, že pojede i na slavnou Tour de France, nakonec ale dostal volno.

"Moje dobrá forma z dubna a května přeci jen trochu poklesla a cítím únavu. Proto jsme se s vedením rozhodli, že bude lepší si teď odpočinout," vysvětloval František Raboň na středeční tiskové konferenci v Praze. "V druhé půlce sezóny bych se měl představit na Vueltě a mistrovství světa v časovce. A já chci na světovém šampionátu udělat hodně dobrý výsledek."

"Kdyby ale někdo od nás ze stáje onemocněl, tak bych nakonec do Francie odcestoval," dodal Raboň. "Samozřejmě, že mě to trochu mrzí, ale předběžně jsme se domluvili, že v příštím roce bych se na Tour de France měl objevit. Je potřeba, aby mi tam forma gradovala. Což v téhle chvíli by u mě nebylo a já bych to nerad po týdnu zabalil s tím, že už nemůžu."

Na mistrovství ČR bude obhajovat titul

Ještě ve středu odpoledne vyrazí pražský rodák na Slovensko, kde se v následujících dnech uskuteční mistrovství České republiky. "Určitě pojedu ve čtvrtek časovku, v níž obhajuji titul. Jestli nastoupím i do nedělního silničního závodu jednotlivců, nevím. Teprve se rozhodnu."

A kdo podle něj bude v časovce jeho největším soupeřem? "Asi Stanislav Kozubek, který nedávno skončil celkově druhý v závodě Lidice 2009 a je mistrem ČR v časovce 2007. Ale klidně může překvapit někdo další."

"Určitě jsem největší favorit, ale musím se připravit jako na každý jiný závod. Projedu si trať, rozjezdím se a pak udělám vše pro to, abych vyhrál. Obhajuji, takže mým cílem nemůže být druhé nebo třetí místo," prohlásil. "Vítězství na domácím mistrovství je cenné i pro mou stáj. Vždyť loni domácí šampionáty od nás vyhrálo sedm závodníků a já jsem byl mezi nimi."

S Romanem Kreuzigerem jsou dobří kamarádi

František Raboň jezdí v jedné z nejlepších stájí na světě. Díky letošním dobrým výsledkům se už pomalu mění i jeho pozice v týmu. "Tím, jak začínám vystrkovat drápky, tak je to už trochu znát i na mé pozici. Navíc se mnou Columbia-Highroad chce prodloužit smlouvu," pochvaloval si Raboň.

A s kým v týmu nejvíce kamarádí? "Bavím se bez problémů se všemi, telefonujeme si i s Markem Cavendishem. Ale asi mým největším kamarádem tam je Adam Hansen, s ním bývám často na pokoji. A jak si rozumí s dalším skvělým českým cyklistou Romanem Kreuzigerem? "Jsme dobří kamarádi, fandíme si navzájem. V úterý jsme si zrovna volali a popřáli si hodně štěstí."

"Roman mi popřál, ať obhájím domácí titul v časovce a já jemu ať se daří na Tour. Myslím, že by tam Roman mohl zajet ještě lépe než loni. V závodě Kolem Švýcarska se rozjezdil, je v dobré formě. Vítězem podle mě bude Alberto Contador," uzavřel František Raboň.

Reklama

Související témata: