Hlavní obsah

Contador před Tour de France roli lídra Astany nepřeceňuje

MONAKO

Největší favorit Tour de France Alberto Contador je rád, že byl před sobotním začátkem slavného závodu jmenován lídrem týmu Astana. Šestadvacetiletý španělský cyklista však volbu nepřeceňuje a pokud se bude víc dařit jeho slavnějšímu kolegovi Lanci Armstrongovi, je připraven pomoci mu k osmému triumfu na Tour.

Článek

Contadora lídrem Astany pro Tour jmenoval před týdnem manažer stáje Johan Bruyneel. "Vážím si toho, ale nemyslím si, že by to bylo přehnaně důležité," citovala agentura Reuters předloňského vítěze závodu. "Jestli jsem jednička, nebo trojka, je mi jedno. Moji přípravu na Tour to nijak neovlivní," uvedl. "Hierarchie v týmu pro mě není důležitá a vůbec mě netrápí. Navíc o tom, na koho tým pojede, rozhodne průběh závodu," dodal.

Sedmatřicetiletý Armstrong se v barvách Astany vrátil po více než třech letech k profesionální cyklistice a během sezony se často spekulovalo, jak bude s Contadorem vycházet. "Neměli jsme moc času se poznat. Potkali jsme jen na jednom soustředění a v jednom závodě," řekl španělský cyklista.

Kromě slavného Američana se Contador bude moci na Tour spolehnout na hvězdnou sestavu Astany. V jejím týmu jsou i další favorité Levi Leipheimer a Andreas Klöden. "Podle jmen budeme na Tour jasně nejsilnější," uvedl rodák z Pinta. "Ale to neznamená, že budeme automaticky nejlepší. Jiné týmy možná nemají tolik jmen, ale klidně můžou být silnější," dodal.

Contador na Tour triumfoval v roce 2007, ale loni nemohl svůj triumf kvůli dopingovým aférám kolem Astany. V minulém roce dokázal zvítězit jak na Giru d'Italia, tak ve Vueltě a jako jeden z pěti cyklistů se může pyšnit trofejemi ze všech tří "Grand Tours".

"V porovnání s rokem 2007 jsem celkově lepší jezdec. Mám lepší odhad na situaci a také znám lépe soupeře," řekl Contador. "Jediný problém je, že už těžko někoho překvapím, protože se ode mě očekává, že Tour vyhraji," míní. "Poslední tři vítězové Tour byli Španělé a já bych sérii naší země chtěl prodloužit," dodal krajan obhájce titulu Carlose Sastreho.

Reklama