Hlavní obsah

Nejdelší etapu Tour vyhrál Feillu, Kreuziger klesl na 14. místo

ARCALIS

Nejdelší etapu letošní Tour de France, která po 224 km skončila náročným stoupáním do stanice lanovky Andorre Arcalis, vyhrál francouzský debutant Brice Feillu. Žlutý trikot pro lídra závodu si po sedmé etapě oblékl Ital Rinaldo Nocentini, jenž sesadil z čela vítěze úvodní časovky Fabiana Cancellaru.

Foto: ČTK/AP

Francouzský cyklista Brice Feillu v cíli sedmé etapy Tour

Článek

Roman Kreuziger se neudržel s nejlepšími a klesl v průběžném pořadí o tři místa na 14. pozici. Český cyklista týmu Liquigas obsadil 35. příčku s odstupem 4:48 na vítěze a zhruba minutu na skupinu favoritů s Lancem Armstrogem či Andym Schleckem. V celkovém pořadí ztrácí Kreuziger na Nocentiniho 2:40 minuty.

Jednatřicetiletý Ital se dostal do průběžného vedení díky účasti v devítičlenné skupině uprchlíků, která jela pospolu od 34. kilometru. Její náskok na hlavní peloton se v rovinaté části vyšplhal přes 12 minut a ještě deset kilometrů před cílem vedli o sedm minut.

Díky oddělení od kolegů z úniku si dojel pro životní úspěch třiadvacetiletý Feillu, který o pět sekund porazil krajana Christophea Kerna. Třetí s odstupem 25 sekund projel cílem ve výšce 2240 metrů Němec Johannes Fröhlinger o sekundu před Nocentinim.

Na žlutý trikot mohutně útočil předloňský vítěz Tour Alberto Contador, jenž unikl zhruba dva kilometry před cílem hlavnímu poli a dojel devátý s odstupem 3:26. Na týmového kolegu Armstronga a další favority Španěl najel 21 sekund a posunul se díky tomu na druhé místo šest sekund za Nocentiniho. Navrátilec do pelotonu Armstrong klesl o jednu pozici a dvě sekundy za Contadora.

Reklama