Hlavní obsah

Italský cyklista Di Luca měl na Giru pozitivní test na doping

PAŘÍŽ

Italský cyklista Danilo Di Luca měl na letošním Giru d'Italia, kde obsadil druhé místo, pozitivní test na krevní doping CERA. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) mu proto dnes do vyřešení případu pozastavila činnost. Třiatřicetiletý vítěz závodu z roku 2007 prohlásil, že uvažuje o ukončení kariéry.

Článek

"Učinili jsme tak na základě zprávy od pařížské laboratoře, která má licenci Mezinárodní antidopingové agentury. Ta našla krevní doping CERA v Di Lukových vzorcích z 20. května," citovala prohlášení UCI agentura Reuters. Pokud přítomnost zakázané látky potvrdí i analýza B vzorku, hrozí Di Lukovi dvouletý trest.

"Pokud bude pozitivní i druhý vzorek, končím se závoděním," řekl Ital deníku Gazzetta dello Sport. Di Luca na letošním Giru vyhrál dvě etapy a v konečném pořadí byl druhý. Během závodu několikrát opakoval, že nemá s používáním zakázaných látek nic společného.

Italský cyklista byl přitom podezřelý z dopingu už po předloňském Giru, kde mu naměřili v těle hodnoty hormonů odpovídající malému dítěti. Di Luca tak čelil obvinění, že se pokoušel zakrýt užívání zakázaných látek, nakonec byl ale komisí expertů obvinění zbaven.

Di Luca už byl před dvěma lety za doping potrestán. Za účast v aféře z roku 2003 kolem lékaře Carla Santuccioneho, který sportovcům zajišťoval zakázané látky, nesměl závodit tři měsíce. Na letošní Tour de France nestartuje.

Reklama

Související témata: