Hlavní obsah

Dánskému vědci se nezdají výsledky Armstrongových testů na Tour

Renomovaný dánský vědec Jakob Mörkebjerg upozornil na podezřelé hodnoty krve Lance Armstronga na letošní Tour de France. Podle něj je nenormální, že od první do poslední etapy náročného závodu měl slavný americký cyklista relativně konstantní počet červených krvinek a stejné hodnoty hemoglobinu a hematokritu.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Americký cyklista v barvách stáje Astana Lance Armstrong

Článek

"Z našeho výzkumu víme, že při velké námaze - a to je případ Tour de France - tyto hodnoty výrazně klesají. Ale u Armstronga tomu tak není," řekl Mörkebjerg dánskému rádiu DR.

Podezřelé hodnoty nedokazují, že by sedminásobný vítěz Tour užíval krevní doping. "Ale může to být jedno vysvětlení. Jinou příčinou by mohly být průjem nebo dehydratace," dodal dánský specialista.

Sedmatřicetiletý Armstrong zveřejňuje výsledky antidopingových kontrol na webu své organizace Livestrong. Z nich je patrné, že Armstrongovy hodnoty na Giru d'Italia mají průběh, který Mörkebjerg popisuje jako normální. "Ale na Tour de France neklesly," uvedl vědec z kodaňské Univerzitní nemocnice Bispebjerg.

Armstrong, jenž se letos vrátil po více než tříleté pauze k závodění, bojuje s podezřením z dopingu velkou část své profesionální kariéry. Vždy však jakékoli podvádění důrazně odmítal.

Reklama