Hlavní obsah

Sedmnáctiletý Říha získal na MS horských kol bronz ve fourcrossu

Sedmnáctiletý Jakub Říha získal v pátek na mistrovství světa horských kol v Canbeře bronzovou medaili ve fourcrossu. Tomáš Slavík skončil pátý, zato medailisté z minulých šampionátů Michal Prokop a Romana Labounková neuspěli. Zvítězili domácí Australané Jared Graves a Caroline Buchananová.

Článek

Říha původně ani neměl do Canberry letět. Až na poslední chvíli nahradil v české výpravě mistryni světa z roku 2004 a obhájkyni loňského stříbra Janu Horákovou, která si při Světovém poháru v bikrosu v jihoafrickém Pietermaritzburgu zlomila zápěstí.

Ve čtvrteční kvalifikaci byl český mladík devatenáctý, v pátek však ve vyřazovacích jízdách třikrát postoupil z druhého místa a probojoval se do čtyřčlenného finále. V tom předčil obhájce titulu Rafaela Álvareze ze Španělska, vedle vítězného Gravese byl rychlejší i stříbrný Francouz Romain Saladini.

Fourcross, v němž na trať vyrážejí současně čtyři jezdci, je na MS bikerů historicky nejúspěšnější českou disciplínou. Čeští reprezentanti v něm získali už sedm medailí, z toho tři zlaté. V olympijském programu však fourcross chybí.

Slavík, který s Říhou prohrál v semifinále, vyhrál malé finále a skončil pátý. Dvojnásobný mistr světa Michal Prokop obsadil 24. místo, obhájkyně bronzové medaile Romana Labounková byla devátá.

V cross country Sáblík až pětatřicátý

Mistrem světa v cross country do 23 let se stal jihoafrický cyklista Burry Stander. Jediný český zástupce v této věkové kategorii Lukáš Sáblík obsadil 35. místo.

V cíli Sáblík prohlásil, že o spokojenosti nemůže být řeč. "Po startu jsem se snažil dostat se Saganem dopředu, ale dvakrát to spadlo, potom už se to roztrhalo a už jsem se nedokázal posunout dopředu." uvedl český jezdec na www.mtbs.cz.

Favorizovaného Standera se nejdéle držel Švýcar Thomas Litscher, ale nakonec odpadl i on. Posléze se před něj dostal ještě Alexis Vuillermoz z Francie, takže Litscher získal bronz. Za ním dojel na čtvrtém místě Slovák Peter Sagan, juniorský mistr světa z loňského roku.

MS horských kol v Canbeře:
Fourcross:
Muži: 1. Graves (Austr.), 2. Saladini (Fr.), 3. Říha (ČR), 4. Álvarez (Šp.), 5. Slavík (ČR), 6. Wichman (Niz.), ...24. Prokop (ČR).
Ženy: 1. Buchananová (Austr.), 2. Kintnerová, 3. Buhlová (obě USA), 4. Molciková (Rak.), 5. Beertenová (Niz.), 6. Suemasaová (Jap.), ...9. Labounková (ČR).
Cross country - muži do 23 let:
1. Stander (JAR) 1:47:26, 2. Vuillermoz (Fr.) -1:21, 3. Litscher (Švýc.) -2:46, 4. P. Sagan (SR) -4:15, 5. Konwa (Pol.) -4:45, 6. Vinit (Fr.) -4:59, ...35. Sáblík (ČR) -11:46.

Reklama