Hlavní obsah

Vuelta: Petacchi do třetice

ALBACETE

Italský spurtérský suverén Alessandro Petachhi už potřetí nenašel v hromadném finiši cyklistické Vuelty přemožitele. V cíli dvanácté etapy v Albacete odrazil útok velkého rivala Němce Erika Zabela, který byl nejrychlejší v předchozích dvou etapách, a po 169 kilometrech mohl znovu zvednout ruce ve vítězném gestu.

Foto: ČTK/AP

Dva velcí soupeři v hromadných finiších: (zleva) německý cyklista Erik Zabel a Ital Alessandro Petacchi, následováni dalším Italem Fabriziem Guidim.

Článek

Vedení v závodu si udržel Španěl Isidro Nozal, který dál vede o minutu a 48 sekund před krajanem Igorem Gonzalezem de Galdeanem. V pátek může udělat další krok k celkovému prvenství ve Vueltě. Na programu je časovka na 53,3 kilometru kolem Albacete a Nozal bude po vítězství v minulé jízdě proti chronometru jedním z favoritů.

"Budě to těžké, protože trať je dlouhá. Ale když máte formu, vypadá to, že vás nic nezastaví," prohlásil odhodlaně Nozal. Vysoké ambice má i jeho kolega z týmu ONCE Jan Hruška, který v první časovce jednotlivců dojel třetí.

Petacchi bez kolegů

O osudu dnešní etapy se rozhodlo 40 kilometrů před cílem, kdy z pelotonu ujela skupina 26 závodníků. Chyběli v ní dva adepti na celkové vítězství Ital Dario Frigo a Španěl Aitor Gonzalez, kteří dorazili s více než minutovou ztrátou a klesli na sedmé, respektive deváté místo. "Hledal jsem Daria, když se to roztrhlo, ale nějak ztratil kontakt," litoval Petacchi svého kolegu z týmu Fassa Bortolo, kam patří i Gonzalez.

Únik iniciovali především jezdci US Postal, kterých bylo ve vedoucí skupině hned sedm. Nechyběli mezi nimi ani domácí favorité Manuel Beltran a Roberto Heras, který se posunul na čtvrtou pozici.

Petacchi byl tentokrát v boji o etapový vavřín odkázán na sebe, protože nikdo z jeho stájových kolegů únik nezachytil. "Bylo to těžké, Zabel jel posledních dvacet kilometrů přilepený na mém zadním kole. Navíc Lombardi rozjel finiš moc brzy, takže jsem musel nastoupit už dvě stě metrů před cílem, což nemám moc rád," postěžoval si Ital po dvaadvacátém vítězství v sezoně.

Výsledky - 12. etapa
Cuenca - Albacete (168,8 km)
1. Petacchi (It.)3:41:49 hod.
2. Zabel (Něm.)
3. Rodriguez (USA)
4. Bertolini (It.)
5. Schweda (Něm.)
6. Vicioso (Šp.)
7. Mancebo (Šp.)
8. Barry (Kan.)
9. Rasmussen (Dán.)
10. Sevilla (Šp.)stejný čas
...
134. Hruška (ČR)-10:30
Průběžné pořadí
1. Nozal (Šp.)37:12:40
2. Galdeano (Šp.)-1:48
3. Beltran (Šp.)-3:03
4. Heras (Šp.)-3:28
5. Mancebo-3:40
6. Rasmussen-4:04
7. Frigo (It.)-4:14
8. Valverde (Šp.)-5:06
9. A. Gonzalez (Šp.)-5:09
10. U. Osa (Šp.)-5:23
...
107. Hruška-1:50:44

Reklama

Související témata: