Hlavní obsah

VIDEO: Cyklokrosová elita se představí na Světovém poháru v Plzni

PRAHA

Kompletní cyklokrosová špička se v neděli 18. října sjede do Plzně k druhému závodu Světového poháru. O vítězství by na náročné trati v areálu U sv. Jiří v městské části Doubravka měl bojovat úřadující mistr světa Niels Albert z Belgie a česká jednička Zdeněk Štybar. "Udělám vše, abych na domácí půdě uspěl," slibuje dvojnásobný vicemistr světa Štybar.

Článek

Hned dvě významné cyklokrosové události se uskuteční v letošní sezóně v České republice. Nejprve se v neděli 18. října pojede v Plzni závod Světového poháru a poslední lednový víkend uspořádá Tábor světový šampionát. "Jsem moc rád, že Česká republika uvidí v letošní sezóně hned dvakrát ty nejlepší cyklokrosaře," prohlásil na středeční tiskové konferenci reprezentační trenér Petr Klouček.

Plzeň pořádá závod Světového poháru poprvé a pro závodníky připravila náročnou, ale zajímavou trať. "Okruh odpovídá světovým trendům. Je velmi rychlý, ale náročný," řekl Klouček. Na přípravě se podílel i dvojnásobný vicemistr světa Zdeněk Štybar. "Trať je perfektně připravená. Já už jsem do ní moc nezasahoval, podílel jsem se spíš na jejím doladění. Například, kde bude ostřejší zatáčka, nebo kolem kterého stromu pojedeme. Ale ušitá pro mě namíru není," přiznal třiadvacetiletý závodník.

"Je hodně těžká, takže si myslím, že se pojede v malých skupinkách po třech lidech. Ani neočekávám žádné velké rozestupy," zamýšlel se nad možným vývojem závodu Štybar. "Vyhraje ten nejsilnější jedinec," doplnil svého reprezentačního kolegu Petr Dlask, vicemistr světa z roku 2001.

Favority jsou Albert, Štybar a Nijs

Trenér Petr Klouček bude moci na start postavit osm jezdců. "O nominaci rozhodnu až týden před samotným závodem. Určitě ale pojede kompletní česká špička, kterou by mohl doplnit někdo z třiadvacítky," uvedl Klouček. Pořadatelé doufají, že by se na závod mohlo přijít podívat až deset tisíc diváků, kteří by českým jezdcům připravili skvělou atmosféru. "Bude to těžký závod, já udělám vše, abych na domácí půdě uspěl. Bude to pro mě dvojnásobná motivace," přiznal Štybar.

A kdo podle něj bude jeho největším soupeřem? "Určitě Niels Albert, úřadující mistr světa. A myslím si, že se bude chtít předvést i Sven Nijs. Doufám, že mi forma vydrží a potěším fanoušky. Bylo by skvělé, kdyby se mně nebo nějakému dalšímu českému závodníkovi podařilo dostat na stupně vítězů," uzavřel Zdeněk Štybar.

Závod Světového poháru v Plzni odstartuje v neděli 18. října ve 14 hodin. Vstup je zdarma a pro děti bude připraven bohatý doprovodný program.

Reklama

Související témata: