Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger: Nepřipouštím si, že bych měl být na bedně

V neděli se postaví cyklista Roman Kreuziger ve švýcarském Mendrisiu na start silničního závodu jednotlivců na mistrovství světa. K české výpravě se připojil v pátek a už má za sebou první trénink na okruhu šampionátu. Rád by prodal dobrou formu z posledních dní. „Ale k největším favoritům rozhodně nepatřím. Nepřipouštím si, že bych zrovna já měl být na bedně,“ říká.

Foto: Jan Krůta, Právo

Roman Kreuziger dorazil do dějiště šampionátu i se svým japonským masérem z týmu Liquigas Nakanem.

Článek

Jak na vás působí okruh?

Je těžký kvůli těm dvěma kopcům, technicky hodně náročný. Cesty nejsou moc široké, takže to bude o závodění vpředu.

Vyhovuje vám trať?

Teoreticky by měla. Chce to mít i štěstí, aby se člověk vyhnul všem pádům, které hlavně na začátku určitě budou. A když se v závěru bude lámat chleba, je třeba tam vydržet s těmi nejlepšími.

Sotva jste přijel, začalo pršet. Byl by to pro závod handicap?

Spoustu lidí by to asi demoralizovalo, možná by to dojelo třeba jen dvacet lidí. Nijak zvlášť by mi to nevadilo. Záleží, jak se člověk v den závodu vyspí, jak se cítí. Když je v pohodě, nemůže ho počasí rozhodit.

Jak jste na tom po Vueltě s kondicí?

Snad dobře. Snažil jsem se i dost odpočívat, ale ve čtvrtek jsem jel těžký trénink. Z toho poslední hodinu za autem kvůli změně rytmu a nástupům, což bude v závodě hodně důležité.

Myslíte si, že s vámi soupeři počítají jako s možným favoritem?

Asi jo, protože jsem jel dobře jarní klasiky a byl jsem druhý na San Sebastianu. Ale rozhodně mě nikdo nebere jako hlavního favorita. To by taky byla blbost, protože jím nejsem.

Je reálné, že skončíte na stupních vítězů?

Rozhodně s tím do závodu nejdu. Prostě si nepřipouštím, že bych zrovna já měl být na bedně. Nechám se překvapit, takhle dopředu se to strašně těžko odhaduje. Může to dopadnout všelijak. Buď po půlce slezu a nebo to bude hodně dobré. Tím samozřejmě neříkám, že chci závod vzdát. Budu se rvát o co nejlepší výsledek.

Neděsí vás těch 262 kilometrů s celkovým převýšením 4655 metrů?

To ne, vytrvalost mám po Vueltě dobrou, délka by neměla být problém. A ty metry taky ne, tohle nastoupáme při horské etapě třeba za 170 kilometrů.

Jako Češi budete na startu jen tři a největší favorité jedou v devíti lidech. Je to velká nevýhoda?

Na tomhle okruhu ne. Je jasné, že závod budou tvořit jiní a stačí jim vydržet v háku. Navíc bude i se mnou startovat celkem devět lidí z Liquigasu, takže když bude třeba, podpoříme se. Myslím spíš psychicky. Těžko se dá čekat, že si budeme vyloženě pomáhat, když skoro každý jede za jinou zemi.

Sezóna vám v neděli končí. Jste unavený?

Je fakt, že v tuhle chvíli mám najeto přes 30 000 kilometrů a mistrák světa bude můj šestadevadesátý závodní den. Ale nějak zvlášť dobitý nejsem, stejně ještě budu do konce října trénovat a volno si dám až v listopadu.

Reklama

Související témata: