Hlavní obsah

Australský cyklista Evans je mistrem světa v silničním závodě

MENDRISIO

Cyklistickým mistrem světa v silničním závodě se stal Cadel Evans, jenž vyhrál na 262,2 km dlouhé trati po samostatném úniku v závěru závodu a získal titul jako první Australan v historii. Na druhém místě skončil stejně jako před dvěma lety Rus Alexandr Kolobněv, bronz bral Španěl Joaquin Rodriguez. Češi se dnes ve švýcarském Mendrisiu neprosadili. Do cíle dojel pouze na 106. místě Jan Bárta. Roman Kreuziger upadl a závod nedokončil, stejně jako Martin Mareš.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Australský cyklista Cadel Evans se raduje z vítězství na mistrovství světa.

Článek

Dvaatřicetiletý bývalý biker Evans zaútočil zhruba šest kilometrů před cílem před posledním stoupáním. V něm osvědčil své vrchařské kvality, které mu v letech 2007 a 2008 pomohly k celkově druhému místu na Tour de France. Svůj náskok si Evans udržel až do cíle a po téměř sedmi hodinách v sedle dojatě na oslavu líbal svůj snubní prstýnek pověšený na krku.

"Je to úžasné," rozplýval se po triumfu Evans, jehož nejlepším výsledkem v jednodenním závodě bylo dosud druhé místo z loňského Valonského šípu. "Občas to bylo až demoralizující, ale vždycky jsem to bral tak, že ještě budu moci v budoucnu vyhrát," řekl Australan ke svým druhým místům.

"Ale přesně o tomhle závodu jsem přemýšlel v posledních dvou letech, protože cíl je jen tři kilometry od domu, kde bydlím během sezony," uvedl Evans, jehož při rozhovoru s novináři sledovala jeho plačící italská manželka Chiara.

Kolobněv byl druhý s odstupem 27 sekund a zopakoval své umístění z MS ve Stuttgartu 2007. V posledním z devatenácti okruhů často tahal tempo domácí Fabian Cancellara, jenž tři dny po vítězství v časovce toužil po unikátním double. Nakonec skončil pátý.

Čeští jezdci o sobě dali vědět hned v úvodu závodu, v krátkém úniku se objevil v prvním kole mistr republiky Mareš. Jedním z nejvýraznějších aktérů v celém pelotonu 201 závodníků se poté stal Bárta. Když ve druhém kole nastoupil Němec Greipel, vyrazil bleskově za ním a k nim se přidali Japonec Araširo, Rakušan Sokoll, Chorvat Kvasina a Maďar Kusztor.

Po šesti kolech měla desítka jezdců velký náskok

V následujícím kole se za nimi vydali ještě Slovinec Stangelj, Kolumbijec Ardila, Lotyš Mekels a Ukrajinec Zagorodnyj a v cíli čtvrtého okruhu se obě skupiny sjely. Nejaktivnější byli Bárta, Greipel a Stangelj, ovšem peloton zůstal v klidu, i když náskok uprchlíků začal rychle narůstat. Po šesti kolech měla desítka k dobru sedm minut a v úvodu osmého okruhu narostl odstup na 10:15. To již byl signál i pro nejsilnější týmy, jejichž jezdci se posunuli do čela pelotonu a zrychlili tempo.

Za dvě kola umazala přesila cyklistů skoro dvě minuty a po deseti okruzích činil rozdíl 6:30, když pronásledovatele vedli hlavně Italové a Nizozemci. V čele pelotonu se usadilo italské duo Viscontini - Scarponi a díky ostrému tempu jej rozdělilo do několika skupin. Kreuziger a Mareš zůstali v pelotonu, kde byla i většina největších favoritů.

Sedmnácté kolo bylo konečnou pro Mareše, který neměl již síly pokračovat, ale i pro Kreuzigra. Ve stoupání před cílem před ním upadli dva jezdci a devátý muž letošní Tour de France se jim nestačil vyhnout. Po pádu si narazil koleno, sice opět nasedl na kolo, ale bolest ho donutila v cíli okruhu zajet do depa.

V závěru šestnáctého kola skončil po 200 kilometrech únik skupiny s Bártou a nejlepší jezdci roztočili pedály do maximálních otáček. V posledním kole zůstali vpředu již jen ti nejlepší a v závěrečném kopci nastoupil k rozhodující akci Evans.

MS v silniční cyklistice v Mendrisiu (Švýcarsko):
Muži - silniční závod (262,2 km):
1. Evans (Austr.) 6:56:26 hod., 2. Kolobněv (Rus.), 3. J. Rodríguez oba -27, 4. S. Sánchez (oba Šp.), 5. Cancellara (Švýc.) oba -30, 6. Gilbert (Belg.), 7. Breschel (Dán.), 8. Cunego (It.), 9. Valverde (Šp.) všichni -51, 10. Gerrans (Austr.) -1:47, ...106. Bárta -14:03, Kreuziger a Mareš (všichni ČR) oba nedokončili.

Reklama