Hlavní obsah

Štybar: Mistrovský dres se mi líbí a chci ho udržet

Nejlepší český cyklokrosař Zdeněk Štybar si včera dopoledne v Táboře poprvé zatrénoval na nové trati, kde se poslední lednový víkend pojede světový šampionát. „Je parádní a skvěle připravená. Klidně by se tady mohl mistrák světa jet už v sobotu,“ řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Cyklokrosař Zdeněk Štybar

Článek

Jak na vás nový okruh působí?

Mám z toho fakt skvělý pocit. Je to spravedlivá trať. Kdybych byl učitel, tak klukům, kteří okruh připravovali, dám podtrženou jedničku a ještě razítko zvířátka jako pochvalu... Jsem rád, že jsem se na trati svezl už dnes a začínám nasávat atmosféru mistrovství světa.

V sobotu se na nové trati pojede jako vůbec první oficiální závod mistrovství republiky. Berete jen vítězství?

Určitě jsem nepřijel s cílem skončit do pátého místa… Chci vyhrát. Troufám si tvrdit, že je mi zdejší trať šitá na míru a budu schopen bojovat o titul. Dres mistra, který vozím poslední dva roky, bych si strašně rád udržel. Líbí se mi a docela jsem si na něj zvykl. I lidi už si mě podle něj na závodech pamatují.

Od pátku se čekají přívaly sněhu. Jak se s tím vypořádáte?

Sníh pro mě může být trochu nevýhodou, protože na něm umí jezdit všichni Češi. Není to pak až tolik o aktuální formě. Možná bych raději bral hluboké bahno, ale sníh mi nevadí. Pokud se na něm pojede i mistrák světa, bude to jenom výhoda. Pro nás všechny.

Vyptávají se vás Belgičané na novou trať?

Nejen závodníci, ale i trenéři, organizátoři. Mají z toho obavy, nevědí, co můžou čekat. Na český mistrák přijede náš týmový trenér Danny De Bie a určitě podá detailní informace klukům z naší stáje, kteří mistrovství světa pojedou. Dannyho brácha Rudy je navíc trenérem belgické reprezentace, takže asi od něj bude vyzvídat taky.

Je pro vás výhodou, že většina Belgičanů uvidí trať až těsně před šampionátem?

Oni budou mít informací dost. Niels Albert třeba od Radka Šimůnka, který s ním jezdí v jednom týmu. Jenže slyšet o té trati a vidět ji na vlastní oči, to je veliký rozdíl. A pro nás je největší výhoda, že ji teď v sobotu zažijeme při závodě. To nenahradí, ani když ji při tréninku projedete tisíckrát.

Počítáte s tím, že se v sobotu bude taktizovat v rámci týmů?

Pomoci se v rámci možností dá. Já budu mít k ruce Petra Dlaska a přeju si, aby vítězství zůstalo v naší stáji. Doufám, že to nebude jako loni, kdy po závodě panovaly emoce a při vyhlášení vítězů jsme si na stupních s Radkem Šimůnkem ani nepodali ruce. Přitom to byl úplně normální závod, ale váha toho vítězství se tím trochu snížila. Snad to letos dopadne jinak a vyhraje ten nejlepší. Pokud se to nepodaří mně nebo Dlaskymu, musíme to vzít. Svět se nezboří.

Kdo by vám měl nejvíc šlapat na paty?

Radek Šimůnek, Martin Zlámalík, Martin Bína. Tím, že to bude zmrzlé a na sněhu, tak se hodně projeví technická zdatnost. Bína na tom umí jezdit asi nejlíp ze všech. Pak je tu samozřejmě Petr Dlask, ale toho neberu jako soupeře, spíš jako týmového kolegu.

Přijedou vás do Tábora povzbudit členové vašeho fan clubu?

Ze Stříbra přijede plný autobus, už se na to chystají. Snad jim udělám radost.

Dorazí i někdo z Belgie?

Přiletí šéf naší stáje Hans van Kasteren plus lidé z mého týmu: mechanici, fyzioterapeut. Jen přítelkyně Ine zůstane v Belgii, protože ještě v pátek musí do práce a nestihla by se sem dostat.

V sezóně máte excelentní formu, z osmadvaceti startů jste byl třiadvacetkrát na stupních vítězů. Udržíte si výkonnost až do mistrovství světa?

Doufám. Po Světovém poháru v Zolderu 26. prosince, kde jsem skončil šestý a byl to můj nejhorší výsledek v sezóně, jsem byl trochu na vážkách. Spousta lidí mě po prvním nezdaru odepsala, ale já si to vynahradil hned další den druhým místem v Diegemu na závodě Superprestige. Formu jsem potvrzoval i v dalších startech a každým dnem se cítím silnější.

Co vás čeká po českém šampionátu?

Odjíždím na Mallorku, kde budu až do soboty. Trénuje tam i Roman Kreuziger, poletí se mnou Petr Dlask, tak určitě zažijeme spoustu legrace a hlavně dobře potrénujeme. Já si hlavně po té náročné sérii závodů potřebuju trochu odpočinout. Loni jsem zvolil ten samý model přípravy a osvědčilo se mi to.

Reklama