Hlavní obsah

Heras si triumfálně dojel pro vítězství

MADRID

Vítězství Itala Alessandra Petacchiho v poslední etapě cyklistické Vuelty již nic nezměnilo na celkovém pořadí. Domácího Roberta Herase již nikdo ze zlatého trikotu, který vybojoval v sobotní časovce, v okolí španělské metropole Madridu nesvlékl. Heras tak připojil druhý triumf, poprvé závod vyhrál před třemi lety.

Foto: ČTK

Roberto Heras při sobotní časovce.

Článek

Závěrečná 145,8 kilometru dlouhá etapa, která začínala i končila ve španělské metropoli Madridu, byla považována jen za formalitu a také proto se jela v poklidné atmosféře. Na rovinaté trati se za slunečného počasí jen jezdci zřídka pokusili o menší úniky a do cíle dojel celý peloton pohromadě.

O jeden z trháků se pokusil také až do soboty vedoucí Španěl Isidro Nozal, kterému však jeho spíše symbolická snaha přinesla jen chvíle v centru záběrů televizních kamer. "Nemyslím si, že by mě ještě mohl někdo předstihnout," myslel si před poslední etapou Heras a Nozalův neúspěšný pokus jeho slova jen potvrdil.

Zavřený Zabel

Závěrečný spurt rozjeli nejlépe cyklisté stáje Fassa Bortolo, kteří vytvořili vynikající pozici pro hlavního spurtéra týmu Petacchiho. Italův největší spurtérský konkurent Erik Zabel naopak na začátku spurtu zůstal zavřený ve skupině několika cyklistů. Kolem bariéry se sice po pravé straně dokázal prosmýknout na špici, na Petacchiho to však již nestačilo.

Heras svým vítězstvím přinesl do stáje US Postal již druhý triumf z velkého etapového závodu. Američan Lance Armstrong totiž v barvách stejného týmu letos již popáté triumfoval na Tour de France.

Hruška, jenž dnes stejně jako drtivá většina závodníků dojel v hlavním poli, obsadil v celkovém pořadí Vuelty 123. místo. Jeho největším individuálním úspěchem během třítýdenního závodu bylo třetí místo v první časovce.

Vuelta - 21. etapa
Madrid - Madrid (145.8 km)
1. Petacchi (It.)3:51:19 hod.
2. Zabel (Něm.)
3. Rodriguez (USA)
4. Usov (Běl.)
5. Edo
6. Perdiguero (oba Šp.)
...
97. Hruška (ČR)stejný čas
Konečné pořadí:
1. Heras69:31:52
2. Nozal-28
3. Valverde-2:25
4. Galdeano-3:27
5. Mancebo-4:47
6. Beltran (všichni Šp.)-5:51
...
123. Hruška-3:19:33

Reklama