Hlavní obsah

Handicapovaný cyklista Ježek debut mezi profesionály nedokončil

PIEVE VERGONTE

Handicapovaný cyklista Jiří Ježek svůj premiérový závod mezi elitními profesionály nedokončil. Pětatřicetiletý jezdec v sobotu startoval v jednorázové Grand Prix Insubria, která patří do první kategorie kalendáře federace UCI, ale zhruba 30 kilometrů před cílem 181 km dlouhého závodu odpadl z hlavního pole a nakonec odstoupil.

Foto: Sport.cz

Český paralympionik Jiří Ježek

Článek

Pro paralympijského vítěze a mistra světa, jenž má od autonehody v roce 1985 amputovanou pravou nohu pod kolenem, byl závod na italských silnicích premiérou v angažmá rumunské stáje Tusnad Cycling Team. Start mu komplikovaly podle jeho vyjádření příznaky chřipky, i ve stoprocentním stavu by prý ale nemohl pomýšlet na úspěch. "I kdybych byl zdráv, skončilo by to asi stejně. Dosud jsem jel jen několik závodů druhé kategorie a tady to bylo o nějakou úroveň rychlejší," řekl ČTK Ježek.

S novým zaměstnavatelem absolvoval na začátku února soustředění v Itálii, ale kvůli nepříznivému počasí se pak připravoval raději v Praze, kde trénoval na trenažéru a na dráze v Motole. Už před startem očekával, že měření sil s jezdci z týmů ProTour bude nesrovnatelně náročnější oproti startům v závodech druhé kategorie. To se potvrdilo. "Je to obrovský skok, budu si muset zvyknout, ale je to obrovská zkušenost," dodal Ježek.

V GP Insubria startovalo sedm týmů elitní kategorie ProTour a zvítězil Francouz Samuel Dumoulin z Cofidisu. Na pátém místě v jedenáctičlenné skupině uprchlíků dorazil do cíle mistr světa Cadel Evans z Austrálie. Z českých jezdců skončil nejlépe 37. Leopold König z PSK Whirlpool Author, který nabral ztrátu 43 sekund.

Smolně skončil závod pro jednoho z nejlepších italských cyklistů Rinalda Nocentiniho, který upadl ve sjezd a zlomil si nohu. Jak dlouhá pauza ho čeká, není zatím jasné. Loni jel Nocentini na Tour de France osm dní ve žlutém trikotu vedoucího závodníka a v úvodu nové sezony měl slibnou formu. V podniku Tour du Haut Var vyhrál jednu etapu a v dalším závodě Kolem Středozemního moře skončil celkově druhý.

Reklama