Hlavní obsah

Klasiku Kolem Flander vyhrál švýcarský cyklista Cancellara

MEERBEKE

Švýcarský cyklista Fabian Cancellara zvítězil ve slavném jednorázovém závodu kategorie ProTour Kolem Flander. Trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz v časovce tak navázal na svůj týden starý triumf z jiného belgického závodu v Harelbeke, kde stejně jako dnes porazil domácího Toma Boonena.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Švýcarský cyklista Fabian Cancellara

Článek

Devětadvacetiletý Cancellara zaútočil na vítězství 40 km před cílem, když pelotonu ujel spolu s dvojnásobným vítězem závodu Boonenem. Tomu však v obávaném stoupání Muur van Geraardsbergen 15 km před cílem došly síly a Cancellara rychle získal dvousetmetrový náskok, který už nepustil. V pohodě si dojel pro vítězství s náskokem 1:14 minuty. "To stoupání je legendární, dal jsem do něj všechno," popsal rozhodující okamžiky závodu.

Švýcarský sportovec roku 2008 tak do své sbírky přidal další cenné vítězství po triumfech v závodech Milán-San Remo, Paříž-Roubaix, Kolem Švýcarska či pěti etapových výhrách na Tour de France. "Nejtěžší z toho všeho bylo vyhrát Kolem Flander jako favorit. Když to dokážete, není nic lepšího," rozplýval se Švýcar.

V čelní skupině se držel dlouho i Američan Lance Armstrong, 30 kilometrů před cílem ale odpadl a dojel na 27. místě. O dvě místa před ním skončil se stejnou ztrátou 2:35 minuty i vítěz posledních dvou ročníků Belgičan Stijn Devolder.

Cyklistický jednorázový závod Kolem Flander (ProTour) - 259 km:
1. Cancellara (Švýc.) 6:25:32, 2. Boonen -1:15, 3. Gilbert (oba Belg.) -2:11, 4. Leukemans (Niz.) -2:15, 5. Farrar, 6. Hincapie (oba USA) oba -2:35.
Ženy (součást Světového poháru) - 119 km:
1. Verbekeová (Belg.) 3:09:27, 2. Vosová, 3. Wildová (obě Niz.) obě -3, ...85. Růžičková (ČR) -12:07.

Reklama

Související témata: