Hlavní obsah

Na Giru favorité neuhlídali únik a do čela se dostal Porte

AQUILA

Jedenáctou etapu Gira d'Italia, která úplně změnila průběžné pořadí, vyhrál Rus Jevgenij Petrov. V růžovém trikotu pojede Australan Richie Porte. Favorité závodu v čele s dosavadním lídrem Alexandrem Vinokurovem nedokázali stáhnout náskok vedoucí skupiny a do cíle dorazili s téměř třináctiminutovou ztrátou.

Článek

S 262 kilometry nejdelší etapa letošního ročníku se rozhodovala překvapivě už po necelé půlhodině jízdy. Tehdy se od hlavního pelotonu oddělila zhruba padesátičlenná skupina, která si brzy vytvořila až čtvrthodinový náskok. Za hustého deště nebyl peloton schopen výrazně své manko snížit a bylo zřejmé, že se bude měnit majitel růžového trikotu.

V závěrečném stoupání do Aquily se čelo závodu roztrhalo a pro vítězství si dospurtoval člen stáje Kaťuša Petrov před Dariem Cataldem a Carlosem Sastrem. Nejvíce ale mohl slavit pětadvacetiletý Porte ze Saxo Bank, jenž vede celkové pořadí. Jelikož je i zdatným časovkářem, což potvrdil nedávno vítězstvím na závodě Kolem Romandie, je vážným aspirantem na celkové prvenství.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 11. etapa (262 km):
1. Petrov (Rus.) 6:28:29, 2. Cataldo (It.), 3. Sastre (Šp.) oba -5, 4. Wiggins (Brit.), 5. Jefimkin (Rus.), 6. Gerdemann (Něm.), 7. Pineau (Fr.), 8. Arroyo, 9. Tondo (oba Šp.) všichni -7, 10. Bakelants (Belg.) -12.
Průběžné pořadí: 1. Porte (Austr.) 45:30:16, 2. Arroyo -1:42, 3. Kiserlovski (Chorv.) -1:56, 4. Tondo -3:54, 5. Agnoli (It.) -4:41, 6. Jefimkin -5:16, 7. Gerdemann -5:34, 8. Sastre -7:09.

Reklama