Hlavní obsah

Brajkovič vyhrál na Dauphiné Libéré časovku, i když během ní měnil kolo

SORGUES

Ani výměna kola v průběhu časovky nepřipravila slovinského cyklistu Janeze Brajkoviče o dnešní triumf v závodu Dauphiné Libéré. Člen týmu RadioShack vyhrál jízdu proti chronometru suverénně s téměř půlminutovým náskokem a dostal se do čela průběžného pořadí.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Slovinec Janez Brajkovič se stal ve středu při závodě Dauphiné Libéré králem časovky na 49 kilometerů.

Článek

Brajkovič, jenž by měl za měsíc na Tour de France pomáhat týmovému lídrovi Lanci Armstrongovi, porazil na trati 49 km britského časovkáře Davida Millara o 26 sekund. "A to jsem ještě musel po stoupání měnit kolo a ztratil jsem asi půlminuty. Byl jsem hodně naštvaný, ale náš sportovní ředitel mi řekl, že jsem nejrychlejší, takže jsem pokračoval na plný plyn," uvedl šestadvacetiletý Slovinec.

Brajkovič tak dal šéfům svého týmu konečně důvod k radosti, poté co v RadioShacku v minulých dnech spíše počítali ztráty. Minulý týden srazilo auto Belgičana Sébastiena Rosselera, v pondělí zase si už na Dauphiné Libéré zlomil při pádu zápěstí Španěl Haimar Zubeldia. Oba tak nejspíš budou chybět na Tour. Na ní bude obhajovat loňský triumf Španěl Alberto Contador, kterému se časovka příliš nepovedla. Jezdec Astany skončil šestý a klesl z prvního na čtvrté místo.

"Snažil jsem se o plný výkon, ale brzy jsem zjistil, že to není možné. Cesty byly ve špatném stavu, navíc se spoustou zpomalovacích prahů. Nikdy jsem jich tolik při časovce nezažil, takže jsem raději neriskoval," uvedl Contador, pro nějž prý není celkové prvenství v tomto závodě prioritou.

Dauphiné Libéré, cyklistický etapový závod (ProTour)
3. etapa (časovka 49 km): 1. Brajkovič (Slovin.) 1:01:51, 2. Millar (Brit.) -26, 3. Boasson Hagen (Nor.) -43, 4. Van Garderen (USA) -53, 5. Meňšov (Rus.) -55, 6. Contador (Šp.) -1:46.
Průběžné pořadí: 1. Brajkovič 10:22:04, 2. Millar -36, 3. Van Garderen -50, 4. Contador -1:41, 5. Thomas (Brit.) -2:01, 6. Knees (Něm.) -2:20.

Reklama

Související témata: