Hlavní obsah

Hrazdíra zazářil v časovce, skončil devátý

HAMILTON

Naprosto nečekaného výsledku dosáhl český cyklista Michal Hrazdíra v časovce mužské elitní kategorie na MS v Hamiltonu. Skončil totiž devátý a šokoval všechny včetně sebe samotného. Nechal za sebou řadu skvělých časovkářů. Premiérový titul vybojoval jeden z velkých favoritů Brit David Millar.

Článek

"Je to bomba, mám skvělý pocit. Před závodem jsem si říkal, že by bylo fantastické, kdybych skončil do patnáctky, ale bylo to tajné přání. Tohle jsem nečekal, konkurence byla hodně silná," radoval se Hrazdíra. Postaral se o nejlepší výsledek české cyklistiky v časovce na MS. Dosavadním maximem bylo 14. místo Sosenky z roku 2000. "Fantastický výkon," vysekl mu poklonu prezident Českého svazu cyklistiky Marian Štětina.

Nejtěžší závod

Hrazdíra předvedl svou nejlepší časovku v životě. "A určitě byla i nejtěžší, jakou jsem kdy jel. Ale v kopcích se mi jelo dobře," soukal ze sebe totálně vyčerpaný cyklista české profistáje eD"system-ZVVZ. "Je to snad poprvé, co jsem po časovce takhle hotový. Ke konci jsem si už myslel, že se pozvracím. Šel jsem do závodu s tím, že na trati nechám všechno," líčil letošní mistr republiky, který za sebou nechal časovkářská esa typu Maďara Bodrogiho, Švýcara Cancellary, Rusa Petrova či Ukrajince Gončara.

Ve svých pětadvaceti letech absolvoval premiéru na mistrovství světa a lehké nervozitě se neubránil. "Padlo to na mě až těsně před startem. Vypadlo mi sklo z brýlí a klepaly se mi tak ruce, že jsem ho tam skoro nemohl nandat zpátky," přiznal Hrazdíra, jehož z doprovodného vozu povzbuzovala manželka Iva. "Neudělal chybu, jel výborně," chválil ho reprezentační trenér Jozef Regec.

Galdeano spadl

Český cyklista neměl na trati dlouhé 41,3 km se čtyřmi těžkými kopci hluché místo. Na mezičasech jezdil shodné časy např. s famózním Španělem I. Galdeanem, který bral vloni bronz. Pro tohoto závodníka však včerejší časovka skončila pohromou. Asi na 35. kilometru spadl a podle posledních zpráv má zlomené žebro. Do cíle dojel, ale jen v týmovém autě.

Brit Millar naopak od úvodních kilometrů jasně vládl a zbylých 43 soupeřů porazil rozdílem třídy. Druhému Australanu Rogersovi nadělil 1:15 min. Třetí Němec Peschel prohrál s Rogersem boj o titul vicemistra světa jen o 56 setin. "Podařilo se mi něco, o čem jsem dlouho snil. Za tím výsledkem je spousta dřiny," řekl Millar, vítěz letošní závěrečné časovky na Tour de France a dvakrát druhý v časovkách Vuelty.

Z mistrovství světa měl Millar zatím jen bronz. "Po Vueltě jsem byl strašně unavený, nemohl jsem pořádně trénovat. Dobře jsem se poprvé cítil až dneska ráno. Říkal jsem si: díky bohu..."

Výsledky - časovka mužů (41,3 km):
1. Millar (Brit.)51:17
2. Rogers (Austr.)1:15
3. Peschel (Něm.)1:15
4. Rich (Něm.)1:35
5. Nozal (Šp.)1:39
6. Frigo (It.)1:51
7. Jekimov (Rus.)1:58
8. Wauters (Belg.)2:07
9. Hrazdíra (ČR)2:13

Reklama