Hlavní obsah

Kreuziger začne poslední přípravu před Tour jízdou po „kočičích hlavách“

PRAHA

Nizozemský Rotterdam se v těchto dnech stává nejfrekventovanějším cyklistickým místem světa. Na kole tam jezdí kde kdo, ale pravým důvodem této skutečnosti je fakt, že v Rotterdamu v sobotu odstartuje prologem 97. ročník Tour de France. Velice náročný závod povede přes Belgii, na konci první třetiny zamíří do Alp, přes Francouzské středohoří se v závěrečné fázi přesune do Pyrenejí a 25. července skončí svou pouť tradičně na pařížském bulváru Champs-Élysées.

Foto: Bettini Photo

Roman Kreuziger táhne ve stoupání pole jezdců.

Článek

Prvenství obhajuje Španěl Alberto Contador, na startu bude i sedminásobný vítěz Američan Lance Armstrong. Jediným Čechem na startu je Roman Kreuziger. Součástí třítýdenního závodu je šest vysokohorských etap, z nichž čtyři čekají na nejvytrvalejší cyklisty v posledním týdnu „Staré dámy“, jak se nejproslulejšímu cyklistickému svátku přezdívá. Tour bude trvat jednadvacet dní včetně dvou odpočinkových. Celkem měří 3596 kilometrů, nejdelší etapou je šestá Montargis - Gueugnon dlouhá 225 km.

Ve třetí se pojede třináct kilometrů po kostkách docela podobným proslulým „kočičím hlavám“ na úseku známém z jiného slavného závodu Paříž - Roubaix. Tento moment nehodlá podcenit Kreuziger. Ještě v pondělí si dal doma poblíž San Pellegrina dvě a půl hodiny na časovkářském kole, úterý potrénoval na jedenadvacet kilometrů dlouhém stoupání, ale ve středu už bude v Rotterdamu. Z největšího evropského přístavu si ale ještě odskočí do Belgie. „S týmovým kolegou Ivanem Bassem si projedeme posledních padesát kilometrů třetí etapy, kde se jede po úzkých stezkách a často na kostkách,“ nenechává člen italská stáje Liquigas nic náhodě.

Je nutné být pořád ve střehu

„Chci být lepší než loni, a proto nesmím mít jediný slabší den,“ pokračuje čtyřiadvacetiletý Kreuziger, který na Tour dojel předloni dvanáctý a loni devátý. „Hodně bude záležet, jak proběhne první týden. Na nerovných cestičkách bývá v závěru etap hodně pádů a docela dost stresu. Může se tam přihodit celá řada nepříjemných věcí. Proto bude lepší jezdit vepředu a být pořád ve střehu. Není to tak dávno, co tam na těch kočičích hlavách nabral jeden z favoritů Tour Mayo sedm minut a měl po nadějích.“

Kreuziger si je dobře vědom, že chleba se bude lámat vysoko v horách, a proto si začátkem června projel opět s Bassem některé alpské úseky. „Jeli jsme asi posledních 60 kilometrů 8. etapy s cílem v Morzine. Druhý den zase 160 kilometrů 9. etapy. Začali jsme pod vrcholem Col de la Colombiére a končili jsme na Col de la Madeleine. Jsem rád, že jsme to odjeli. Sice jsme v kopcích šlapali jen volně, ale poznali jsme místa, kde se musí zmáčknout a kde se naproti tomu dá trošku orazit. Udělal jsem v tomhle směru víc než v minulých letech a doufám, že to bude znát,“ věří nejlepší český silničář.

Rozhodne pyrenejská „cesta smrti“?

Podle odborníků se ale letošní ročník bude rozhodovat v pyrenejských kopcích. Etapa vedoucí přes průsmyky Peyresourde, Aspin, Aubisque a Tourmalet je považována za královskou. Čtveřice těchto náročných stoupání, přezdívaná „cesta smrti“, čeká na cyklisty během jedné etapy poprvé po 41 letech. Naposledy se tak jelo v roce 1969. Tehdy se z vítězství po neuvěřitelném stočtyřicetikilometrovém úniku radoval legendární „Kanibal“ Eddy Merckx.

O sto padesát metrů převyšují dvoutisícovou hranici Tourmalet je při Tour nejčastěji zařazovaným stoupáním, i když etapovým cílem byl jen jednou. „Peloton čeká víc prudkých výšlapů než v minulosti. „Chtěli jsme, aby byl závod pokud možno až do konce napínavý,“ nechal se slyšet ředitel Tour Christian Prudhomme.

Armstrong spoléhá až na závěrečnou časovku

Slavný Lance Armstrong, který ohlásil, že letošní ročník je jeho poslední, si ale myslí, že letos nejsou kopce horší než v minulých letech. „Nejspíš rozhodne až předposlední den padesátikilometrová časovka. Těžko říct, jestli budu ještě ve hře. Trať mě zaujala, těším se na tři skvělé týdny, ale je mi osmatřicet. Přesto je mým cílem pokusit se o vítězství. Loni jsem ale v časovkách na Contadora nestačil. Porazit ho letos bude ještě obtížnější,“ přiznává Texasan ze stáje RadioShack.

Etapy Tour de France 2010
Prolog3. červenecRotterdam – Rotterdam8 km
1. etapa4. červenecRotterdam – Brusel224 km
2. etapa5. červenecBrusel – Spa192 km
3. etapa6. červenecWanze – Arenberg Porte du Hainaut207 km
4. etapa7. červenecCambrai – Reims150 km
5. etapa8. červenecÉpernay – Montargis185 km
6. etapa9. červenecMontargis – Gueugnon225 km
7. etapa10. červenecTournus – Station des Rousses161 km
8. etapa11. červenecStation des Rousses – Morzine-Avoriaz189 km
Volný den12. červenecMorzine-Avoriaz
9. etapa13. červenecMorzine-Avoriaz – Saint-Jean-de-Maurienne204 km
10. etapa14. červenecChambéry – Gap179 km
11. etapa15. červenecSisteron – Bourg-lès-Valence180 km
12. etapa16. červenecBourg-de-Péage – Mende210 km
13. etapa17. červenecRodez – Revel195 km
14. etapa18. červenecRevel – Ax-3 Domaines184 km
15. etapa19. červenecPamiers – Bagnères-de-Luchon187 km
16. etapa20. červenecBagnères-de-Luchon – Pau196 km
Volný den21. červenecPau
17. etapa22. červenecPau – Col du Tourmalet174 km
18. etapa23. červenecSalies-de-Béarn – Bordeaux190 km
19. etapa24. červenecBordeaux – Pauillac51 km
20. etapa25. červenecLongjumeau – Paříž105 km

Reklama