Hlavní obsah

Armstrong hrdinou pyrenejského pekla, na vítězství však nedosáhl

PAU

I když pekelně těžkou pyrenejskou etapu cyklistické Tour de France nevyhrál, přesto byl Američan Lance Armstrong jejím největším hrdinou. Pomlácený z předchozích pádů jel celý den v úniku, hýřil neskutečnou aktivitou a šesté místo je pro něj vítězstvím.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Americký cyklista Lance Armstrong během 16. etapy Tour de France

Článek

Sedminásobný vítěz nejslavnějšího závodu světa přišel kvůli řadě karambolů o šance na dobrý výsledek v celkovém pořadí. Ale při své derniéře na Tour se strašně chtěl rozloučit etapovým triumfem. Bohužel mu nebylo přáno. Když do cíle najížděla jeho osmičlenná skupinka uprchlíků, bylo jasné, že ve spurtu nemá šanci. Tohle Armstrong nikdy neuměl a datem jeho posledního etapového vítězství na Tour zůstává 23. červenec 2005.

Francouzský cyklista Pierrick Fédrigo se raduje z vítězství v 16. etapě Tour de France.foto: Reuters/Bogdan Cristel

„Bylo to těžší, než jsem čekal. Moc jsem chtěl vyhrát, ale holt nejsem dost rychlý,“ komentoval to Armstrong. Od startu vsadil vše na jednu kartu. Šel do úniku skupiny, kam se vydal i Roman Kreuziger. Byla tam řada dalších dobrých lidí, jenže pro favority moc nebezpečných. A tak uprchlíky po 50 kilometrech sjeli.

„Bylo to z mé strany plánované, chtěl jsem vyhrát etapu. Bohužel jsme pro ně byli moc nebezpeční. Sjelo nás hlavně Lotto, Astana by nás asi odjet nechala. Škoda, že to nevyšlo, ale cítil jsem se hodně silný a před čtvrteční etapou rozhodně neházím flintu do žita. Viděl jsem, jak někteří lidé z první desítky mají problémy, já se naopak cítím den ode dne líp,“ řekl Kreuziger.

Contador zůstal ve žlutém

Armstrong nelenil. Sotva se k uprchlíkům dopachtili Contador a spol., vyrazil dopředu znovu a byl to únik rozhodující. „Tohle už neměl zájem nikdo sjíždět. Věděli, že od Armstronga tak velké nebezpečí nehrozí,“ přiznal Kreuziger, který přijel do cíle se ztrátou 6:45 min. stejně jako všichni největší favorité. Průběžně dál zůstává jedenáctý, lídrem je Španěl Contador. Z pořadí vypadl stájový kolega Kreuzigera Basso, který se od startu trápil a nekonc koupil přes půl hodiny. „Byl nachlazený, měl teplotu a kašel. Start do kopce mu nepřidal,“ glosoval to český cyklista.

Včerejší etapa byla sedmdesát kilometrů do kopce a peloton musel zdolat i dva přetěžké vrcholy: Tourmalet (2115 m) a pak téměř třicetikilometrové stoupání na Col d’ Aubisque (1709 m). „Zkoušel jsem v tom posledním kopci odskočit se Sastrem, ale foukal silný vítr proti, tak jsme to po chvíli vzdali,“ řekl Kreuziger.

Po závěrečném stoupání čekal závodníky sešup dolů a rovina, a tak bylo jasné, že se v celkovém pořadí velké změny konat nebudou. Po dni volna rozhodne až čtvrteční peklo s cílem na Tourmaletu, který se tentokrát pojede z druhé strany.

Tour de France, cyklistický etapový závod - 16. etapa: Bagneres-de-Luchon - Pau (199,5 km):
1. Fédrigo 5:31:43, 2. Casar (oba Fr.), 3. Plaza (Šp.), 4. Cunego (It.), 5. Horner, 6. Armstrong (oba USA), 7. Van de Walle (Belg.), 8. Moreau (Fr.) všichni stejný čas, 9. Barredo (Šp.) -28, 10. Hushovd (Nor.), ...34. Kreuziger (ČR) oba -6:45.
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp.) 78:29:10, 2. A. Schleck (Luc.) -8, 3. S. Sánchez (Šp.) -2:00, 4. Meňšov (Rus.) -2:13, 5. Van den Broeck (Belg.) -3:39, 6. Gesink (Niz.) -5:01, 7. Leipheimer (USA) -5:25, 8. Rodríguez (Šp.) -5:45, 9. Vinokurov (Kaz.) -7:12, 10. Hesjedal (Kan.) -7:51, 11. Kreuziger -7:58.

Reklama