Hlavní obsah

Na šampionát v silniční cyklistice pojede pouze kvarteto Čechů

PRAHA

Pouze čtyři čeští reprezentanti by se měli představit na mistrovství světa v silniční cyklistice, které se uskuteční na přelomu září a října v Austrálii. V navrhované nominaci jsou mistr republiky Petr Benčík a Leopold König v kategorii elite, jezdec do 23 let Jakub Novák a Martina Růžičková. Složení týmu bude 9. září schvalovat prezidium cyklistického svazu.

Článek

Náhradníkem je Stanislav Kozubek. "V úvahu přicházel ještě Jan Bárta, který velice dobře reprezentoval na mistrovství světa loni, ale nemá splněná nominační kritéria. Součet bodů v Europe Tour mu nestačí. Je to ale bojovník, má šanci příští rok, kdy bychom mohli mít tři i více závodníků," řekl v úterý šéf silniční komise svazu Jozef Regec.

Benčík s Königem, který dostal v nominaci přednost před Kozubkem díky svému věku jako perspektivní jezdec, by měli absolvovat silniční závod s hromadným startem. Novák pojede časovku a Martina Růžičková by mohla startovat v obou disciplínách.

Už v předstihu odřekli účast na šampionátu nejlepší čeští profesionálové Roman Kreuziger a František Raboň. Po zvažování se rozhodla v Austrálii nezávodit také dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sábliková, která na cyklistickém mistrovství republiky získala v červnu tři tituly.

Český tým pro MS je nejmenší za poslední roky. Loni ve švýcarském Mendrisiu bylo devět reprezentantů, o rok dříve ve Varese sedm a v roce 2007 ve Stuttgartu dokonce patnáct.

Reklama