Hlavní obsah

Kreuziger: Druhé místo mě pořád mrzí

První den volna na Vueltě. Český cyklista Roman Kreuziger ho dnes trávil stejně jako jeho parťáci z Liquigasu. Přispali si, protože autobusem dorazili po 300 kilometrů dlouhém transferu do Tarragony na hotel až kolem půlnoci. V poledne krátká vyjížďka na kole, pozdní oběd a odpočinek. „Zastavili jsme se na kolech i u pláže, kde jsme chvilku relaxovali,“ řekl Kreuziger.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Roman Kreuziger (vpravo) a David Moncoutie během Vuelty

Článek

Jak se vám s denním odstupem rozleželo v hlavě druhé místo z nedělní etapy. Pořád jste zklamán?

Mrzí to furt, protože v cyklistice se berou vítězství. A já od něj byl jen kousek.

Viděl jste ze záznamu závěr té etapy?

Dneska jsem na to koukal. Asi jsem nemohl udělat něco jinak, prostě jsem neměl štěstí. Nemohl jsem si v tom úniku hlídat všechny soupeře. Koncentroval jsem se na Španěla Martineze, kterého jsem se bál nejvíc. A že odjel Lopez, to je prostě smůla.

Před startem jste tvrdil, že byste rád vyhrál etapu. Takže druhé místo vás neuspokojilo?

Rozhodně nemám splněno. Uvidím, jak na tom budu v příštích dnech. Taky záleží, kolikrát se ještě naskytne šance bojovat o etapové vítězství. Ale pořád platí to, že je pro mě prvořadá pomoc našemu lídrovi Nibalimu. Ta je nadřazená nad vším.

Nibali se zatím drží v závěsu za španělskou dvojicí Anton, Rodriguez. Vzejde podle vás celkový vítěz z těchto tří lidí?

To je ještě hrozně předčasné. Zatím nebyl dojezd na dlouhý a těžký kopec. A odstupy nejsou zdaleka tak velké. Napoví třeba teď Andorra. Já bych rozhodně neodepisoval Mosqueru nebo Franka Schlecka. Ten klidně ještě může jet o bednu.

Jak je na tom Nibali?

Zatím prokazuje dobrou formu a my musíme doufat, že tu výkonnost ještě dva týdny udrží. Doufám, že mu v horách budu co nejvíc k ruce a pomůžu mu.

A jak se cítíte vy?

Líp než na začátku, rozjíždím se. Dostal jsem se do závodního tempa, výkonnost je celkem dobrá.

Nemrzí vás, že nejedete Vueltu na celkové pořadí, ale musíte pomáhat Nibalimu?

Vůbec ne. Bylo to tak dané a já s touhle rolí nemám problém. Nibali narozdíl ode mě nejel Tour, chystal se na Vueltu a já bych dva takhle těžké závody v krátkém časovém úseku jako lídr asi nezvládl. Nechtěl jsem se tady trápit, protože je dost pravděpodobné, že bych po tom zápřahu z Tour v jedné těžké etapě určitě vytuhnul. Nibali má větší šanci a já mu chci pomoci, aby se udržel na bedně. A když se mi povede konečně vyhrát ta etapa, byl by to krásný bonus.

Reklama