Hlavní obsah

Němec Schillinger vyhrál nejstarší český cyklistický závod

PRAHA

Vítězem 65. ročníku cyklistického závodu Praha - Karlovy Vary - Praha, nejstaršího silničního klání v Čechách, se stal Andreas Schillinger z Německa. Druhý skončil jeho krajan Stefan Schäfer a pro třetí místo si dospurtoval Leopold König z PSK Whirlpool-Author.

Článek

Náročný závod za účasti 164 jezdců ještě ztížil déšť, který cyklisty zastihl v Karlových Varech v době, kdy byla v čele dvanáctičlenná skupina. Od jedenáctého kilometru v ní byli čtyři Němci, zato z předních českých cyklistů jen Martin Mareš. Náskok uprchlíků narostl až na 16 minut na 83. kilometru, ale poté se začal tenčit.

Ze skupiny postupně jezdci odpadávali, jako poslední odolával Němec Schwartzmann, ale i jeho na 232. kilometru soupeři dostihli. Asi pětadvacet kilometrů před cílem se ale povedl nástup Königovi s Schillingerem a v ulicích Prahy získali půlminutový náskok.

Za nimi ale byla silná skupina pronásledovatelů a nechyběl v ní ani elitní profesionál František Raboň, který toužil závod vyhrát, protože dosud byl nejlépe třetí před dvěma lety. "Chtěl jsem nastoupit v motolském kopci, ale místo toho jsem píchl přední kolo. Celý okruh jsem si pak skupinu dojížděl a síly na další nástup jsem už neměl," uvedl jezdec stáje HTC-Columbia. Závod absolvoval jako člen reprezentačního celku, kde po jeho boku byl i vicemistr světa v cross country Jaroslav Kulhavý.

Ze skupiny pronásledovatelů nakonec vyrazil v posledním kole Schäfer, vedoucí dvojici dojel asi půl kilometru před cílovou páskou a ve spurtu odsunul Königa na třetí místo. Schillinger v závodě navázal na triumfy Erika Baumanna a Danila Honda a završil německý hattrick.

Cyklistický závod Praha - Karlovy Vary - Praha (268 km):
1. Schillinger 6:52:13, 2. Schäfer (oba Něm.), 3. König (PSK Whirlpool-Author) oba stejný čas, 4. Bárta (Team NetAp), 5. Kozubek oba -15, 6. Klouček (oba PSK Whirlpool-Author) -17.

Reklama