Hlavní obsah

Tratnik vybojoval na Giru nejcennější etapové vítězství v kariéře

San Daniele del Friuli
Aktualizováno

Slovinský cyklista Jan Tratnik vybojoval po úniku první etapové vítězství na Giru d'Italia. Benu O'Connorovi, který se na něho v závěrečných kilometrech dotáhl, nastoupil v posledním prudkém stoupání 500 metrů před cílem a vyhrál s náskokem sedmi sekund. Hlavní favorité v čele s lídrem Joaem Almeidou dojeli s odstupem téměř 13 minut.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Slovinec Jan Tratnik na trati 16. etapy závodu Giro d´Italia.

Článek

Tratnik byl součástí skupiny, která na 229 kilometrů dlouhé kopcovité trati z Udine do San Daniele del Friuli získala na hlavní peloton až čtvrthodinový náskok. V čele nakonec zůstal jezdec stáje Bahrajn-McLaren sám, teprve necelých 15 kilometrů před cílem ho dostihl O'Connor. Sprinterský souboj v cílové rovince ale nakonec Tratnik odmítl a po závěrečném útoku si dojel pro nejcennější etapový vavřín v kariéře.

"Zaútočil jsem dost daleko před cílem a poslední stoupání bylo už hodně náročné. Nemyslel jsem, že to zvládnu, ale nakonec z toho byl perfektní den," řekl třicetiletý Slovinec, kterého v koncovce podpořili i jeho nejbližší. "Jsme blízko slovinských hranic, takže tu dneska byli můj bratr a přítelkyně. Asi 500 metrů před cílem jsem přítelkyni viděl a to mi pomohlo najít zbytky energie, díky nimž jsem vyhrál," dodal.

První skupinu pronásledovatelů, v níž nebyl nikdo, kdo by ohrožoval favority na celkové prvenství, přivedl s odstupem více než minuty Enrico Battaglin.

V růžovém jedoucí Portugalec Almeida nastoupil v závěru ve stejné pasáži jako Tratnik a na hlavní rivaly získal před náročným závěrečným týdnem dvousekundový náskok. V průběžném pořadí nyní vede o 17 sekund před Wilcem Keldermanem z Nizozemska. Třetí Jai Hindley ztrácí už 2:58 minuty. "Cítil jsem se dobře a někdy je nejlepší obranou útok," komentoval svůj nástup Almeida.

Český cyklista Josef Černý, který se v sobotní časovce blýskl pátým místem, dnes dojel s odstupem téměř 22 minut na 116. pozici. V celkovém pořadí se drží v závěru první stovky.

Peloton v příštích dnech čekají tři náročné horské etapy a v neděli pak závěrečná časovka v Miláně. Útok na růžový trikot, který Almeida drží od třetí etapy, může přijít už ve středu, kdy je na programu 17. etapa s dojezdem do Madonny di Campiglio.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia:
16. etapa (Udine - San Daniele del Friuli, 229 km):
1. Tratnik (Slovin./Bahrajn-McLaren) 6:04:36
2. O'Connor (Austr./NTT) -7
3. Battaglin (It./Bahrajn-McLaren)
4. Malecki (Pol./CCC)
5. Swift (Brit./Ineos Grenadiers) všichni -1:14
6. Vendrame (It./AG2R La Mondiale)
7. Bouchard (Fr./AG2R La Mondiale) oba -1:21
8. Fabbro (It./Bora-hansgrohe) -1:25
9. Boaro (It./Astana) -1:33
10. Tonelli (It./Bardiani-CSF-Faizané) -1:37,
...116. Černý (ČR/CCC) -21:41.
Průběžné pořadí:
1. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) 65:45:08
2. Kelderman (Niz./Sunweb) -17
3. Hindley (Austr./Sunweb) -2:58
4. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -2:59
5. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -3:12
6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -3:20
7. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -3:31
8. Pozzovivo (It./NTT) -3:52
9. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -4:11
10. Masnada (It./Deceuninck-Quick-Step) -4:24,
...95. Černý -2:39:36.

Reklama