Hlavní obsah

Cyklista Ricco skutečně zpackal transfuzi, tým ho suspendoval

MODENA/HAAG

Italský cyklista Riccardo Ricco si skutečně způsobil vážné zdravotní problémy nepovedenou transfuzí. Podle agentury ANSA to potvrdilo klinické vyšetření v nemocnici v Modeně, kde byl sedmadvacetiletý jezdec v neděli v kritickém stavu hospitalizován.

Článek

Druhému muži Gira d'Italia z roku 2008 dnes kvůli podezření z dopingu pozastavila činnost nizozemská stáj Vacansoleil. S ní podepsal loni v srpnu dvouletý kontrakt poté, co mu v březnu vypršel dvacetiměsíční trest za doping na Tour de France.

Vedení týmu oznámilo, že na základě vlastního vyšetřování případu dospělo k závěru, že jiná možnost není. Mluvčí stáje Frank Kwanten však odmítl uvést podrobnosti. "Není to klasický dopingový případ, kdy máte vzorek A a B a můžete jezdce vyhodit. Je to pro nás něco nového a musíme se s tím vypořádat v rámci práva a toho, co nám umožňuje smlouva," řekl mluvčí agentuře AP.

Ricco má zastavenou činnost na základě porušení vnitřních regulí týmu. "Nemůžeme předem nikoho odsoudit, ale zdůrazňujeme, že praktikujeme nulovou toleranci k dopingu," stojí v prohlášení stáje.

Vítěz tří etap na Giru d'Italia byl hospitalizován poté, co si podle italských médií doma prováděl transfuzi s vlastní krví, kterou předtím uchovával 25 dní v lednici. Krev byla podle všeho špatně zakonzervována. Lékaři uvedli, že cyklistovi selhaly ledviny a měl plicní embolii.

Ricca vyšetřuje italská policie, antidopingový výbor Italského olympijského výboru zahájil s jezdcem disciplinární řízení.

Reklama