Hlavní obsah

Kreuziger bude možná na Giru létat do hotelu vrtulníkem

PRAHA

Na nadcházejícím Giro d’Italia má být český cyklista Astany Roman Kreuziger jednou z hvězd. A kazašský tým patřící mezi nejbohatší stáje ze všech chce pro komfort svých závodníků udělat maximum. Dlouhé transfery při některých etapách hodlá urychlit tím, že najme helikoptéru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

„Zvažujeme to. Při Giru jsou ty delší transfery poměrně časté a hodně času by to ušetřilo. Není to nic neobvyklého, na Giru to praktikuje dost týmů. Vrtulník na cestě do hotelu využíval i Liquigas, kde jsem působil,“ prozradil Kreuziger, jenž Giro jede poprvé v kariéře.

V posledních týdnech toho měl nad hlavu. V neděli večer se vrátil ze závodu Kolem Romandie do svého italského domova u Lagi di Garda. V pondělí vyrazil zkoušet jednu z klíčových horských etap Gira, které odstartuje v sobotu v Turíně. „Byla to ta s cílem v Gardeccii. Jel jsem posledních sedmdesát kilometrů a ty kopce jsou fakt šílené,“ přiznal.

Poslední volný den

V úterý si dal poslední volný den bez kola před třítýdenním peklem. Lehký oběd, zabalil kufr, v rámci možností odpočíval. Odpoledne šel na masáž a dnes už se musí hlásit na srazu s ostatními členy Astany, kteří s českým lídrem pojedou.

Kreuziger patří do okruhu favoritů a byl by rád, kdyby atakoval umístění na stupních vítězů. Zatímco na Tour obléká král závodu žlutý dres, na Giru tradičně růžový. „Já růžovou barvu moc rád nemám, ale na nadcházející tři týdny bych klidně udělal výjimku,“ řekl s úsměvem.

Když má vyjmenovat největší favority, vysype z rukávu hned několik jmen: „Contador, Nibali, Scarponi, Rodriguez, Meňšov. Contador si dal Giro za hlavní cíl od doby, kdy mu zrušili trest. Na klasikách nebyl ještě v top kondici, a to je nebezpečné. Dá se předpokládat, že mu forma bude gradovat na Giru. Navíc má k dispozici silný tým,“ řekl na adresu Španěla ze Saxo Banku.

„Rozhodně bych nepodceňoval Scarponiho, který jezdí výborně v kopcích a na Giro se chystá dlouho. Nibali taky, navíc od loňského roku dost vyrostl. Vyhrál Vueltu, což mu ještě zvedlo sebevědomí,“ sdělil Kreuziger. „Meňšov je zkušený borec, který už Giro vyhrál, je potřeba ho brát taky vážně. A Rodriguez je zase excelentní vrchař, kterému může nahrát profil Gira. Je tam málo časovek, jen je otázka, zda vydrží ty dlouhé kopce.“

Závodníků Astany bude během Gira všude plno. I na televizní obrazovce. Tým totiž podepsal smlouvu se stanicí Eurosport, která vyčlení jednoho kameramana a reportéra jen na dění kolem Astany. „Bude to něco nového, fanoušci to určitě přivítají. Ale všechno by mělo probíhat v nějakých limitech. Vždy se domluvíme, kdy mohou točit a kdy nás musí nechat v klidu,“ prozradil český lídr Astany.

Velký rozhovor s Romanem Kreuzigerem včetně mapky Gira a přehledu etap najdete v páteční příloze deníku Právo Víkend.

Reklama