Hlavní obsah

Královskou etapu Gira vyhrál Nieve, Contador zvýšil své vedení

GARDECCIA/VAL DI FASSA

Královskou 15. etapu cyklistického Gira d'Italia vyhrál Španěl Mikel Nieve. Jeho krajan Alberto Contador dojel před svými rivaly třetí a zvýšil své vedení už na 4:20 minuty. Roman Kreuziger obsadil devátou pozici a celkově se posunul o jednu příčku na osmé místo.

Foto: Reuters

Alberto Contador táhne peloton v královské etapě Gira d´Italia.

Článek

Nieve si dojel pro první vítězství na Giru díky sólovému úniku v závěrečném z pěti dnešních náročných stoupání. Po sedmi a půl hodinách na kole navázal na sobotní triumf krajana a kolegy z týmu Euskaltel-Euskadi Igora Antóna, jenž dnes nestačil a přišel o celkové třetí místo.

"Mým hlavním cílem na Giru bylo pomáhat Igorovi, ale ráno jsem kolegům říkal že cítím, že tohle by mohl být můj den," uvedl Nieve, jenž se díky vítězství posunul na průběžnou pátou pozici.

Smutným hrdinou 229 km dlouhé etapy byl domácí veterán Stefano Garzelli. Sedmatřicetiletý vítěz Gira z roku 2000 absolvoval většinu etapy v čele, vyhrál několik horských prémií, ale několik kilometrů před cílem ho Nieve předstihl. Garzelli dojel druhý s odstupem 1:41 a deset sekund před Contadorem.

Ten zvýšil oproti sobotě své průběžné vedení o rovnou minutu. Na druhé místo se dostal dnes čtvrtý Michele Scarponi z Itálie, který na této pozici vystřídal krajana Vicenza Nibaliho, jenž dojel sedmý.

Tohle byla nejtěžší etapa, řekl Contador 

"Tohle byla nejtěžší etapa, jakou jsem na velkých Tour jel. Byl to opravdový test pro mou hlavu i nohy, takže jsem moc rád, že je zítra volný den. Do Milána je ještě daleko, jsou před námi ještě další těžké etapy, takže jsem ještě nevyhrál," uvedl Contador, o jehož druhém triumfu na Giru po premiéře v roce 2008 však málokdo pochybuje.

Jako devátý projel v nepříznivém deštivém počasí cílovou pásku na štěrkové silničce na Gardeccia/Val di Fassa Kreuziger, jenž na Nieveho ztratil čtyři minuty. Český lídr stáje Astana je v celkovém pořadí osmý s odstupem 8:58 za Contadorem a 3:47 za třetím Nibalim.

V životě jsem nebyl tak dlouho na kole, pověděl Kreuziger 

"Etapa měla 229 kilometrů, jenže i s transferem na start a sjezdem z cíle dolů k týmovému autobusu to bylo přesně 250 kilometrů. Celkový čas 8:20. V životě jsem nebyl tak dlouho na kole. A k tomu to šílené převýšení 6000 metrů. To bylo daleko horší než ta délka. V kariéře jsem jel do dneška nejvíc tak 4800," řekl Kreuziger na svém webu.

"Ty kopce mi sedly víc než včera, nebyly tak prudké až na ten poslední. Kilák před cílem mi totálně seklo, že jsem měl fakt problém vyjet nahoru. A v cíli jsem nemohl slézt z kola. Myslím, že můžu být docela spokojen. Ti, kdo dojeli přede mnou, byli prostě lepší. Neztratil jsem ale tak moc a uvidíme, co z toho nakonec bude. Dívám se dopředu a vím, že se ještě můžu pořadím posouvat," věřil Kreuziger, jenž stále bezpečně vede pořadí jezdců do 25 let.

Své páté Giro nedokončí druhý český cyklista ve startovní listině František Raboň, jenž v dnešní etapě odstoupil.

Pondělí je na Giru stejně jako minulý týden odpočinkový den, po něm je na programu 12,7 km dlouhá horská časovka. "Je tam stoupání, které mi sedí. Myslím, že bych mohl vyhrát," poznamenal Contador.

Giro d'Italia, cyklistický závod - 15. etapa Conegliano - Gardeccia/Val di Fassa (229 km)
1. Nieve (Šp.) 7:27:14, 2. Garzelli (It.) -1:41, 3. Contador (Šp.) -1:51, 4. Scarponi (It.) -1:57, 5. Gadret (Fr.) -2:28, 6. Rujano (Venez.) -2:35, 7. Nibali (It.), 8. Rodríguez (Šp.) oba -3:34, 9. Kreuziger (ČR) -4:01, 10. Kruijswijk (Niz.) -4:13, ...Raboň (ČR) nedokončil.
Průběžné pořadí
1. Contador 62:15:29, 2. Scarponi -4:20, 3. Nibali -5:11, 4. Gadret -6:08, 5. Nieve -7:03, 6. Rujano -8:39, 7. Meňšov (Rus.) -8:46, 8. Kreuziger -8:58, 9. Rodríguez -9:20, 10. Arroyo (Šp.) -9:30.

Reklama