Hlavní obsah

Padl nohou na kámen, visela mu na kůži, líčil Kreuziger pád Vinokurova

PAŘÍŽ

Další krvavou etapu prožila v neděli slavná Tour de France. Cyklistický závod se proměnil v sérii děsivých pádů. Hromadné pády přišly v první, páté, sedmé i deváté etapě, vyřadily dobré dvě desítky závodníků včetně velkých es, jakým je třeba lídr Astany Alexandr Vinokurov. „Když jsem viděl jeho kolo na stromě, bylo jasné, že je zle,“ popsal Kazachův týmový kolega Roman Kreuziger.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Lídr Astany Alexandr Vinokurov v péči týmových kolegů a lékařů po hrozivém pádu na Tour de France.

Článek

Kreuziger přijel k nehodě, která vyřadila hned dva stájové lídry - vedle Vinokurova také loni celkově pátého Belgičana Jürgena van den Broecka z týmu Omega Pharma-Lotto, o něco později. „Ve sjezdu jsem nechtěl zbytečně riskovat,“ popsala český cyklistická jednička v rozhovoru pro Právo. „Když jsem viděl, jak Vinovi visí kolo na stromě, bylo jasné, že je zle. Viděl jsem, že mu noha visí na kůži, kluci tam zůstali a pomáhali mu do sanitky. Sám jsem jel dál, protože pořád nemůžu jet na plno a nechtěl jsem takhle brzy odpadnout.“

Kreuziger dodal, že nyní bude tým bojovat za Vinokurova. „Musíme se o to pokusit a urvat pro něj vítězství v etapě. Jedině tak mu můžeme na dálku udělat radost,“ podotkl závodník, jehož naštval i bezohledný řidič, který doslova sestřelil dva vedoucí jezdce Flechu s Hoogerlandem. „Za tohle by nezasloužil jen vyloučení ze závodu, ale potřeboval by pořádně dostat... Byla to šílenost a mohlo to dopadnout i daleko hůř,“ uvedl Kreuziger na svých webových stránkách.

Zraněný Alexandr Vinokourov (druhý zprava) opouští v doprovodu kolegů ze stáje Astana letošní závod Tour de France.foto: Reuters/Stefano Rellandini

Šťastní, že přežili

Johnny Hoogerland po kolizi vylétl ze silnice a prolétl ostnatým drátem, který ho pořádně potrhal a skoro vysvlékl donaha. Nizozemský cyklista potřeboval 33 stehů, uvedl tým. „Můžeme být šťastní, že jsme přežili. Bylo to hrůzostrašné,“ komentoval střet s doprovodným vozem francouzské televize závodník.

Johnny Hoogerland vyletěl mimo silnici přímo na ostnatý drát. Takhle dopadl...foto: Reuters

„Vůbec nevím, kde se tam to auto vzalo. Najednou Flecha ležel a já nemohl vůbec nic dělat. Trefil jsem plot, podíval se na nohy a říkal si, jestli tohle je ještě cyklistika. Získal jsem sice trikot pro nejlepšího vrchaře, ale místo toho strávím den volna v bolestech,“ ušklíbl se Hoogerland.

O těžké karamboly nebyla v deváté etapě Tour nouze.foto: ČTK/AP/Christophe Ena

Hoogerland spolu s Flechou bojovali v pětičlenné skupině o prvenství v etapě. Kompaktní skupina, jíž diktoval tempo nový držitel žlutého trikotu Francouz Thomas Voeckler, měla náskok přes pět minut a každý z jejích členů mohl zvítězit. „A najednou přijde takhle stupidní věc. Bylo to hrozně emocionální,“ řekl Hoogerland. Ten po pádu vyměnil roztrhané kalhoty, sedl na kolo a zkrvavený pokračoval dál. V cíli převzal puntíkovaný dres a začal plakat.

Francouzská televize se omluvila jezdcům i týmům za incident v průběhu etapy. Byl to už druhý střet doprovodu s cyklistou, ve středu měl štěstí dánský závodník Nicki Sorensen, jehož pro změnu na trati sestřelila motorka s fotografem. Sorensen v závodu pokračuje, řidič motocyklu byl suspendován.

Hvězdy, které na Tour spadly a skončily
Alexandr Vinokurov (Astana)
Jürgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto)
Bradley Wiggins (Team Sky)
Janez Brajkovič (RadioShack)
Chris Horner (RadioShack)
Tom Boonen (QuickStep)

Reklama