Hlavní obsah

Kreuziger po úniku vytuhl, první pyrenejskou etapu vyhrál Sánchez

LUZ ARDIDEN

Vítězem první pyrenejské a celkově dvanácté etapy Tour de France se stal španělský cyklista Samuel Sánchez. Žlutý trikot lídra závodu udržel Francouz Thomas Voeckler, který projel cílem v lyžařském středisku Luz Ardiden jako devátý se ztrátou 50 sekund.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Samuel Sánchez se raduje z prvního vítězství na Tour.

Článek

Romanu Kreuzigrovi nevyšel únik, do kterého se pustil před stoupáním na Tourmalet, kdy začal sám stíhat skupinku uprchlíků. Prémií na slavném vrcholu projel jako první Francouz Jérémy Roy, na kterého osamocený Kreuziger ztrácel na čtvrtém místě tři minuty. Jedenáct kilometrů před cílem v závěrečném stoupání českého závodníka peloton dojel.

"Když v prvním kopci odskočili Chavanel s Hoogerlandem, cítil jsem, že bych je mohl doskočit a vyrazil za nimi. Pak jsem tam zůstal jen s Chavanelem. Jeli jsme hodně ostře a jediné, co mě mrzí je, že jsem nedojel tu vedoucí skupinu," uvedl na svém webu Kreuziger. V úniku strávil 60 km.

Mrzelo ho, že nebyl první na Tourmaletu. "Chyběl mi kousíček, potřeboval jsem tam dojet a trochu si orazit, abych nejel pořád sám. Poslední tři kilometry pod vrcholem jsem se trochu seknul. Hodně mě bolela záda a trošku jsem se zlomil. Škoda, že jsem je nedostihl. Bylo by hezký přijet první na Tourmalet a získat víc bodů do vrchařské soutěže," řekl.

V posledním kopci už zvolnil tempo a do cíle ve výšce 1715 metrů nad mořem dorazil na 73. místě 17:28 minuty po vítězi. V celkové klasifikaci už ztrácí přes hodinu, ale polepšil si o 23 příček na 107. pozici. Naražené zápěstí mu potíže nedělalo. "Funguje dobře, ani nohy nemám špatný. Jen mě chytla záda, snad to masér dá dohromady," uvedl Kreuziger.

První vítězství ve třiatřiceti

Olympijský vítěz z Pekingu Sánchez v posledním kilometru 211 km dlouhé trasy předčil svého kolegu z úniku Belgičana Jelleho Vanenderta a ve 33 letech vybojoval první etapový triumf na Tour. "Chtěl jsem dneska vyhrát poté, co jsem na začátku závodu po pádu ztratil pět minut, abych nepřijel domů úplně s prázdnou. Teď zkusím udělat něco se svým umístěním v celkovém pořadí," řekl Sánchez, který je celkově osmý 4:11 za Voecklerem. Loni skončil na Tour čtvrtý.

Třetí dnes dojel Lucemburčan Fränk Schleck, jenž získal k dobru 20 sekund na skupinku favoritů, z níž překvapivě odpadl v závěru obhájce titulu Alberto Contador. Španěl skončil osmý 43 sekund za Sánchezem.

Celkově vede Voeckler o 1:49 před Schleckem, jenž se posunul ze čtvrtého místa. Třetí Evans ztrácí 2:06. Contador na sedmé příčce zaostává o rovné čtyři minuty.

"Nebyl jsem schopen zabrat tak, jak bych chtěl, ale pořád jsem s tímhle výsledkem spokojený," prohlásil trojnásobný šampión Tour, který jede s naraženým kolenem po pádech v prvním týdnu závodu. "Pořád se z toho dávám dohromady, ale budu den ode dne lepší," řekl Contador.

Domácí miláček Thomas Voeckler si ve čtvrtek udržel žlutý trikot.foto: Reuters/Denis Balibouse

Voeckler před začátkem Pyrenejí očekával, že dnes žlutý trikot ztratí. "Jsem rád, že jsem se spletl," smál se. "Bylo to nečekané. Člověk musí věřit, že žlutý trikot mu dodá motivaci navíc, když je dnes výročí dobytí Bastily," uvedl k dnešnímu státnímu svátku Francouz, kterého ve sjezdu v zatáčce potkal pád spolu s Němcem Andreasem Klödenem a Slovákem Peterem Velitsem, ale všichni tři byli rychle zpátky v sedle.

V pátek se jede další horská etapa s jedním těžkým stoupáním na vrchol Aubisque vysoký 1709 metrů, která měří celkem 152,5 km.

Tour de France, cyklistický závod - 12. etapa Cugnaux - Luz Ardiden (211 km):
1. S. Sánchez (Šp.) 6:01:15, 2. Vanendert (Belg.) -7, 3. F. Schleck (Luc.) -10, 4. Basso (It.), 5. Evans (Austr.), 6. A. Schleck (Luc.) všichni -30, 7. Cunego (It.) -35, 8. Contador (Šp.) -43, 9. Voeckler, 10. Rolland (oba Fr.) oba -50, ...73. Kreuziger (ČR) -17:28.
Průběžné pořadí:
1. Voeckler 51:54:44, 2. F. Schleck -1:49, 3. Evans -2:06, 4. A. Schleck -2:17, 5. Basso -3:16, 6. Cunego -3:22, 7. Contador -4:00, 8. S. Sánchez -4:11, 9. Danielson (USA) -4:35, 10. Roche (Ir.) -4:57, ...85. Kreuziger -1:08:51.

Reklama