Hlavní obsah

Déšť na Tour prověřil favority, Schleckové se trápili. Etapu vyhrál Hushovd

GAP

Norský cyklista Thor Hushovd vyhrál 16. etapu Tour de France, letos si připsal už druhý etapový triumf. Za ním skončili další Nor Edvald Boasson Hagen a Kanaďan Ryder Hesjedal. V deštivé etapě měli problémy bratři Schleckové, žlutý trikot si udržel domácí Thomas Voeckler. Australan Cadel Evans se posunul na druhou příčku a smazal několik sekund ztráty na vedoucího muže, stejně jako Španěl Alberto Contador.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Alberto Contador (vpředu) se snaží v dešti roztrhat peloton. Španělského cyklisty se snaží udržet majitel žlutého trikotu Thomas Voeckler a Andy Schleck.

Článek

Hushovd prožívá báječnou Tour, týden vezl žlutý trikot, vyhrál týmovou časovku se svým Garminem i třináctou etapu s cílem v Lurdách, k tomu teď přidal další vítězství. Celkově již desátý triumf na slavné Tour v kariéře.

Norský cyklista Thor Hushovd oslavuje triumf v 16. etapě Tour de France.foto: ČTK/AP/Peter Dejong

Před těžkými alpskými etapami se v dobrém světle ukázali Contador s Evansem. Španěl zaútočil v posledním stoupání, aby ještě před nejtěžšími alpskými výjezdy snížil ztrátu na největší rivaly. Ti nejdříve dokázali reagovat, ale Contador to zkoušel znovu a znovu a nakonec uspěl. Setřásl jak Voecklera, tak i Andyho a Franka Schleckovy, jen Evans se ho dokázal držet až do cíle.

Andy Schleck prožil největší propadák dne, když do cíle dojel až jako šestatřicátý se ztrátou více než minutu na Contadora i Evanse. Ani jeho bratr Frank nemůže slavit, na Voecklera sice neztratil, jenže přepustil druhé místo Evansovi. U Schlecků v úterý večer nebude příliš veselo...

Kreuzigerovi pokus o únik nevyšel

Jedinému českému zástupci na Tour Kreuzigrovi dnes zamýšlený pokus o únik nevyšel. Na osmdesátém kilometru sice patřil do dvanáctičlenné skupinky uprchlíků, ta však neměla na hlavní pole najeto ani půl minuty. Když se náskok čela závodu před pelotonem zvýšil, Kreuziger už byl v hlavním poli.

V posledních dvaceti kilometrech se vedoucí skupinka roztrhala. Do čela se nejprve při prvním průjezdu cílovým městem Gap dostal Rus Michail Ignatěv, brzy ho ale dojel Kanaďan Ryder Hesjedal a duo norských cyklistů. A právě Seveřané nakonec svedli souboj o celkové prvenství.

Tour de France, 16. etapa Saint-Paul-Trois-Chateaux - Gap (162,5 km)
1. Hushovd 3:31:38, 2. Boasson Hagen (oba Nor.) stejný čas, 3. Hesjedal (Kan.) -2, 4. Martin (Něm.) -38, 5. Ignatěv (Rus.) -52, 6. Pérez (Šp.), 7. Roy (Fr.) oba -1:25, 8. Mercato (It.), 9. Devenyns (Bel.) oba -1:55, 10. Grivko (Ukr.) -1:58, ...114. Kreuziger (ČR) -15:06.
Průběžné pořadí:
1. Voeckler (Fr.) 69:00:56, 2. Evans (Austr.) -1:45, 3. F. Schleck -1:49, 4. A. Schleck (oba Luc.) -3:03, 5. S. Sánchez -3:26, 6. Contador (oba Šp.) -3:42, 7. Basso -3:49, 8. Cunego (oba It.) -4:01, 9. Danielson (USA) -6:04, 10. Uran (Kol.) -7:55, ...112. Kreuziger (ČR) -1:54:59.

Reklama