Hlavní obsah

Novým lídrem Vuelty je po další horské etapě Nizozemec Mollema

LA COVATILLA

Devátou etapu Vuelty se závěrečním desetikilometrovým stoupáním vyhrál irský cyklista Daniel Martin. Na druhém místě skončil Nizozemec Bauke Mollema, jenž díky tomu předstihl o sekundu v průběžném pořadí dosavadního lídra Joaquíma Rodrígueze ze Španělska.

Foto: Joseba Etxaburu, Právo

Nizozemský cyklista Bauke Mollema

Článek

O pořadí v 183 km dlouhé etapě rozhodlo stoupání na vrchol hory Covatilla, kam se trasa Vuelty vrátila po pěti letech. Ir Martin měl z šestičlenné skupiny jezdců v čele nejvíce sil a po drtivém nástupu v posledních desítkách metrů si dojel pro premiérové vítězství na jednom z velkých třítýdenních závodů.

"Jsou tu někteří z nejlepších světových vrchařů, takže to, že jsem je porazil, je úžasné," pochvaloval si synovec vítěze Tour de France 1987 Stephena Roche. "Byl to velmi rychlý kopec, ale snažil jsem se zůstat uvolněný. Když mě dostihl Bradley Wiggins, vypadal hodně silně, ale věřil jsem si," dodal Ir.

Martin jel část kopce ve dvojici s loňským vítězem Vuelty Vincenzem Nibalim z Itálie, jenž v závěru ztratil 11 sekund a skončil šestý. Dnešní výsledek mu nicméně pomohl k posunu na průběžné třetí místo devět sekund za nového lídra Mollemu.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Groningenu byl už třetí v sobotní etapě a po dnešním druhém místě oblékl červený trikot lídra. Pouze jeden den si ho tak užil domácí favorit Rodríguez, jenž v závěrečném stoupání na nejlepší nestačil a zaostal o téměř minutu.

"Vůbec jsem netušil, že Rodríguez tolik ztratil, zdálo se mi, že pro něj jeho tým hodně pracuje," divil se Mollema, jenž po skončení etapy zamířil na tradiční dopingovou kontrolu, než ho překvapili organizátoři informací, že má jít na slavnostní vyhlášení. "Pokusím se vydržet mezi nejlepšími," řekl jezdec stáje Rabobank.

Celkové pořadí se bude téměř jistě znovu měnit i v pondělí, kdy je na programu čtyřicetikilometrová časovka se startem a cílem v Salamance.

Vuelta, cyklistický etapový závod - 9. etapa: Villacastín - Sierra de Béjar-La Covatilla (183 km):
1. Martin (Ir.) 4:52:14, 2. Mollema (Niz.) stejný čas, 3. Cobo (Šp.) -3, 4. Wiggins -4, 5. Froome (oba Brit.) -7, 6. Nibali (It.) -11, 7. Taaramäe (Est.), 8. Meňšov (Rus.), 9. Zubeldia (Šp.), 10. Kessiakoff (Švéd.) všichni -12.
Průběžné pořadí: 1. Mollema 37:11:17, 2. Rodríguez (Šp.) -1, 3. Nibali -9, 4. Kessiakoff -18, 5. Van den Broeck (Belg.) -27, 6. Moreno (Šp.) -35, 7. Fuglsang (Dán.) -37, 8. Seeldraeyers (Belg.), 9. Zubeldia oba -42, 10. Cobo -46.

Reklama