Hlavní obsah

Kulhavý šel málem přes řídítka, vyrazil si dech

CHAMPĚRY

Před rokem vybojovali bronz, letos medaile českým bikerům ve štafetě unikla. Na mistrovství světa v cross country horských kol ve švýcarském horském středisku Champéry ztratili dnes na třetí Italy šestnáct vteřin.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Jaroslav Kulhavý.

Článek

Moc nechybělo, aby favorit sobotního cross country mužů Jaroslav Kulhavý skončil na zemi. Borec, který štafetu rozjížděl, šel málem přes řídítka a narazil si žebra.

„Málem jsem se udusil,“ řekl Kulhavý, když dorazil do cíle druhý o pět vteřin za Němcem Fumicem. „Na louku dali na zem pletivo, zachytil jsem za něj pedálem a hrudníkem jsem padnul na řídítka, měl jsem chvilku i vyražený dech. Ještě štěstí, že jsem nešel na hubu, mohlo to dopadnout daleko hůř,“ přiznal Kulhavý.

Původně se s ním počítalo jako s finišmanem, na vlastní žádost jel nakonec první úsek. „Chtěl jsem si vyzkoušet start a jet to jedno kolo šrot, protože tady bude strašně důležité dobře odstartovat. Kdo zůstane vzadu, může hned na začátku dost ztratit,“ říkal český vítěz Světového poháru.

Do štafety musí každý stát podle regulí nasadit jednoho muže, závodníka do 23 let, juniora a ženu. Všichni absolvují po jednom okruhu. Junior Kovář se podle očekávání propadl (7.), po jedné chybě nějaké pozice ztratil. Nash pak předávala na stejné pozici Cinkovi. A to upadla. „Sjelo mi to na kořenu a dost jsem ztratila. Ve štafetě jede člověk to kolo strašně rychle a v té rychlosti občas dělá chyby. Já jich udělala několik,“ uvedla Kateřina Nash.

Na konci to parádně rozbalil Ondřej Cink. Když projel cílem v údolí pod prosluněnými alpskými vrcholky, zvedl ruku nad hlavu. I když Česko skončilo na nepopulárním čtvrtém místě. „Jel se mi hodně dobře. Na to, jak jsem vyjížděl zezadu, jsem za čtvrté místo rád. I když jsme mysleli na placku,“ tvrdil Cink, který o bronz bojoval s nejlepším italským bikerem Fontanou. „Na kopci jsem ještě byl s ním, ale ve sjezdu mi ujel. Je v té technice lepší,“ říkal český závodník.

Reprezentační trenér Jan Slavíček posledního člena štafety pochválil. „Jel výborně. Ale celkový výkon byl taky dobrý. Tajně jsme mysleli na medaili, jenže ty štafety byly hodně vyrovnané.“

<tbody><tr class="invert"><td>MS horských kol v Champéry (Švýcarsko): </td></tr><tr><td>Cross country: </td></tr><tr><td><strong>Štafety:</strong> 1. Francie (Canal, Koretzky, Bressetová, Marotte) 54:04, 2. Švýcarsko (Litscher, Forster, Schneiterová, Schurter) +41, 3. Itálie (Kerschbaumer, Samparici, Lechnerová, Fontana) +54, 4. ČR (Kulhavý, Kovář, Nash, Cink) +1:10. </td></tr><tr><td><strong>Juniorky (17,4 km):</strong> 1. Indergandová (Švýc.) 57:30, 2. Putzová (Něm.) -2:19, 3. Innerhoferová (It.) -2:44, ...9. Machulková -7:10, 29. Drahovzalová (obě ČR) -13:56. </td></tr></tbody>

Reklama