Hlavní obsah

Tour de France bude mít za rok méně hor a delší časovky

PAŘÍŽ

Příští ročník nejtěžšího etapového závodu Tour de France vynechá legendární vrcholy, celkově bude obsahovat méně hor a dvě dlouhé časovky. Pořadatelé při dnešní slavnostní prezentaci trasy v Paříži představili 99. edici třítýdenního cyklistického závodu, který podle nich bude vyžadovat ještě více komplexnosti pro jezdce pomýšlející na vítězství.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Další ročník Tour de France slibuje méně hor

Článek

Trasa Tour 2012, jejíž podoba omylem pořadatelům unikla už před týdnem, obsahuje po úvodním prologu v belgickém Lutychu 20 etap. Devět je rovinatých, čtyři "lehčí" horské a pět náročných etap, z nichž dvě budou mít finiš na vrcholcích hor. Jedna (v pořadí 11.) skončí v Savojských Alpách ve středisku La Toussuire a druhá (17.) v Pyrenejích v Peyragudes. Časovky budou dvě a poměrně dlouhé (38 a 52 km). Dva jsou také volné dny.

"Máme nové kopce s velmi prudkými pasážemi, bude to znovu úžasný a dramatický závod. Celkově bude muset být vítěz větší všeuměl," prohlásil ředitel Tour Christian Prudhomme. Podle něj profil dá šanci celé řadě jezdců a obhájce titulu Australan Cadel Evans bude mít hodně vyzyvatelů. "Máme více individuálních časovek a méně dojezdů na vrcholy, ale těžko odhadnout, kdo vyhraje," dodal šéf závodu.

Příští sezonu bude znovu k Tour de France směřovat i Roman Kreuziger, který letošní ročník dokončil se zlomenou rukou. Prezentace v Paříži se český cyklista neúčastnil, protože je na cestě z Itálie domů a ve středu ráno odletí do Japonska k poslednímu závodu sezony.

O žlutý dres se začne na Tour bojovat 30. června. První týden bude pro spurtéry, úvodní test vrchařů přijde v 7. etapě v pohoří Vogézy ve východní Francii s cílem v lyžařském středisku La Planche. O dva dny později by měla zamíchat pořadím první časovka.

Další z vrcholových finišů bude číhat v 11. etapě v La Toussuire/Les Sybelles, o týden později následují další dvě horské etapy. Cestou na sever Francie do cílového města Paříže cyklisté pojedou předposlední den časovku na 52 km se startem v Bonnevalu. Poslední den v neděli 22. července završí peloton na Champs-Élysées celkovou porci 3479 kilometrů.

Reklama